Leta i den här bloggen

söndag 28 mars 2010

Katten i skrock och folktro


Katten är ett mycket omtalat djur inom folktron, världen runt. De allra flesta känner säkert till att katter sägs ha nio liv, eller att det betyder otur om en svart katt springer över vägen. Vad gäller svarta katter råder en hel del skrock, på vissa ställen sägs de betyda otur, medan andra ser dem som goda omen. I Skotland, exempelvis, betydde det tur om en främmande svart katt satt på verandan eller sprang över vägen.

Katten har på många ställen förknippats med häxor, särskilt svarta katter. Här i Sverige trodde man förr i världen att katten förvandlades till en häxa när den blir gammal, och att dessutom häxor kunde förvandla sej till katter.
Att döda en katt har ansetts vara mycket illa och bringa otur!! På vissa ställen trodde man att det skulle ge 17 års otur, medan andra trodde att det var lika med att offra sin själ till Djävulen. Att sparka en katt har sagts ge reumatism.


Witchy Cat Graphics & Comments

~Magickal Graphics~


Katten har ofta förknippats med helande krafter. I England trodde man att om katten övergav hemmet skulle de drabbas av sjukdom. I Svensk folktro kunde ett kattskinn, bundet om ryggen, vara bra mot ryggskott och att dricka kattblod skulle hjälpa mot frossa. Don't try this at home!! Jag kommer ihåg att mormor berättat att man förr trodde att katten kunde dra bort sjukdomar, vilket ju på sätt och vis är rätt logiskt. Katten höll ju råttorna borta!I det forna Egypten dyrkades katten och den egyptiska gudinnan Bastet avbildades antingen som en katt eller som en kvinna med katthuvud. Enligt nordisk mytologi drogs gudinnan Frejas vagn av två svarta katter, enligt vissa källor, andra sade att det var två lodjur.

Bilderna är lånade från:

Här är våra kissemissar Kitty och Twinkle :)Med vänliga hälsningar, Svarta Katten :)

5 kommentarer:

 1. Herlig innlegg, og interessant :) Jeg har alltid vært veldig glad i katter, og har alltid hatt katt. Nå har vi en gul pus på seks år. Kattene dine var bare helt skjønne :)

  Min mormor så bestandig at man skulle legge katteskinn på vonde skuldre og rygger.

  Ha en fortsatt fin dag!

  SvaraRadera
 2. Ja, jag älskar katter! Nu är dessa katter egentligen inte mina, det är min mammas. Men dom har bott hos mej en hel del på senare tid. Vi har delad vårdnad :)

  Så då var det alltså inte bara i Sverige man ansåg att kattskinn skulle vara bra för rygg och nacke. Men som sagt, jag tror inte att det är någon bra idé att ha ihäl en katt bara för det. Vad är väl lite ryggont jämför med 17 års otur ;)

  Ha en bra dag du med! :)

  SvaraRadera
 3. Heisann!
  Herlige kattebilder!
  -Og masse nytt som jeg ikke kjente til om katten i andre land....
  Jeg har faktisk også lest et sted at kattene til Frøya var "gule! -jeg mener å hukse fra barnelærdommen at de var svarte - to hannkatter!
  Har laget en liten animasjon om dem som jeg sparer til jul! Langtidsplanlegging!

  SvaraRadera
 4. Dom bilderna har jag inte sett! Fina var dom i alla fall - antar att dom är från stugan? kramis

  SvaraRadera
 5. ja, utomhusbilderna är från stugan :)

  SvaraRadera