Leta i den här bloggen

måndag 5 april 2010

Nyttiga bär: Enbär


Enbäret har en mycket lång tradition inom naturmedicinen, fast det idag mest används som matkrydda. Enbär har ansetts kunna hjälpa vid exempelvis reumatism, gikt, ledvärk, ödem, utslag, hosta med mera. Det har även sagts vara allmänt renande. Enbär har urindrivande och aptitretande egenskaper. Dess eteriska olja har använts till värmande salvor vid ledbesvär eller muskelsmärtor, då det ökar blodcirkulationen lokalt. Oljan har dessutom en antiseptisk och renande verkan på huden och därför har den ibland använts till salvor mot oren hud. (Foto: www.fotoakuten.se)

Att röka enris ansågs förr kunna skydda mot smittor, som t.ex. pest och spetälska. Men enrisrökningen hade många användningar inom folktron. Det skyddade mot onda andar och troll. Förr hade man även särskilda "röknätter", som palmsöndagen och valborgsmässoafton, då man rökte enris i hem och stall.
Man kan säga att enrisrökning ansågs renande både på det fysiska planet och det andliga. Med detta i åtanke, är det inte omöjligt att enen en gång eldats i liknande syften som den vita salvian i Nordamerika. (bara en liten reflektion :)

Om någon dött i huset så strödde man hackat enris över golvet, det skulle då förhindra att den döde gick igen och bären har använts som amuletter för att skydda mot ont.

Efterlysning!

Jag känner tyvärr inte till om det finns någon modern forskning på enbär och dess egenskaper som medicinalväxt, så om någon som läser detta känner till någon studie om enbär, hör gärna av er :)

6 kommentarer:

 1. Hej vännen!
  Å, vilket intressant läsning =) Va duktig du är på att skriva =)
  Tack jag har ahft en fin påsk!! Hoppas du oxå haft det!!
  Imorron är det jobb igen.. men jag har iochförsig jobbat i påsk oxå så det är ju inte så svårt att gå till jobbet då som om jag hade varit ledig nästan en vecka..=)
  Önskar dig en fin Tisdag.
  Kram Tina

  SvaraRadera
 2. Hei Emelie :)
  Dette var interessant å lese. Jeg visste ikke at einer ble brukt til å beskytte mot ånder og troll. Spennende!
  I fjor fant jeg lite einerbær, men jeg har allerede vært og sjekket ut einerstedet mitt, og i år ser det ut som det skal bli mye bær.

  Norske Rolf Hjelmstad har en fantastisk side om urter generelt og om deres medisinske egenskaper. Han har også en del om einerbær, virkestoffer o.l, du kan jo ta en titt på det om du vil:

  http://www.rolv.no/urtemedisin/
  medisinplanter/juni_com.htm

  Ha ei fin uke :)

  SvaraRadera
 3. Tack så mycket, Tina och Hilde! :)

  Och tack för länken, det var intressant! :)

  SvaraRadera
 4. Heisann!

  Spennende lesing. Hvor "moderne" skal forskningen være? En bok på skolebiblioteket tror jeg både omtaler folketroen og mer moderne forskning på bruk av trær i medisin. Skal se om jeg husker å se etter til uka!

  SvaraRadera
 5. Hej! Spelar egentligen inte så stor roll hur modern forskningen är, men jag tycker att det är roligt att blanda traditionell kunskap med nya rön :) ofta kan ju vetenskapen bekräfta sådant man i folkmedicinen vetat länge :)

  SvaraRadera
 6. Och det blir jättegott att röka fisk på enbär...:-)kram

  SvaraRadera