Leta i den här bloggen

onsdag 26 maj 2010

Ashwagandha, Indisk Ginseng


Igår gjorde jag ett besök på Sinnenas Ateljé och spanade in lite örter och medicinalväxter till min kommande örtagård. Där hittade jag en ört som jag är mycket intresserad av att utöka min "repertoar" med. Den kallas Ashwagandha eller indisk ginseng. Jag har läst om denna ört, men inte testat den själv än så länge. Det är en ayurvedisk ört och förvisso inte härdig här uppe, men det kanske kan funka om man har den i kruka och övervintrar den på något sätt. (Bilden är lånad från google)

På Veda Lilas hemsida står följande om örten:

Ashwagandha, winter Cherry, whitamnia Somnifera

VK- P och Ama
Minskar Vata
Ökar Pitta
Minskar Kapha
"Ashwagandha - den luktar som häst eftersom den ger vitalitet och sexuell energy som en häst".
- Charaka

* Kallas ibland för "Indisk ginseng".
* Den är den bästa föryngrande örten, speciellt för musklerna, benmärg, sperma och Vata-konstitution.
* Används vid svaghet och vävnadsbrist hos barn och gamla.
* Används vid kronisk sjukdom.
* Bra för de som är överarbetade.
* Används vid sömnbrist och nervutmattning.

Ashwagandha ingår i MA 218, MA 686 M5 och kan tas också separat 5gr 2 ggr om dagen i varm mjölk eller i vatten.


I Janne Hallqvists bok står det också om denna ört. Den ingår i Jannes doktorsväska och används bland annat vid minnesproblem, tillfällig stress och som afrodisiakum. Janne brukar rekommendera den när det finns en känsla av att huvudet är inkapslat i bomull. Det är en ört som ofta jämförs med ginseng, den är nervstärkande och kan fungera både som lugnande och stimulerande. Man kan använda både rötter, blad, frön och frukter, men jag tror att rötter är vanligast att man använder. Han skriver att man kan koka rötterna i mjölk för att förvälla bort eventuella icke önskvärda ämnen.

Jag är något osäker på den exakta stavningen av det latinska namnet, på Veda Lila står det Whitamnia somnifera och i Jannes bok stavas det Withania somnifera.

2 kommentarer:

 1. Heisann!

  Min urtebok fra "1628" er ikke fra 1628, men en ny utgave fra 1998! Skulle gjerne hatt en antikvarisk utgave!
  Tror jeg fikk omtale av den indiske ginsengen da vi var innom en urtehandeler i Maracesh i februar. Han hadde all verdens urter på glass, meterhylle på meterhylle, og det var utrolig interessant å høre på han fortelle om sortimentet sitt.
  Sjølsagt kjøpte vi noen også, både for mat og for kuriositetens skyld.
  Det er bra du har samme interesse, for det er godt å få informasjonen mange ganger. den sitter ikke bare ved å høre om urtene en gang - i alle fall ikke for meg ;:OD)

  Ha en fin ukeslutt - Jeg drar på seminar til Strømstad i morra!

  SvaraRadera
 2. Indisk ginseng sådde jeg for noen år siden. Frøene kjøpte jeg på impecta.se. Jeg tror jeg fikk fem små planter, men dessverre kom de aldri igjen året etter.

  Dette var et interessant og inspirerende innlegg. Kanskje jeg skal prøve å så indisk ginseng på nytt neste år. Jeg har ikke funnet det i noe gartneri/hagesenter her hjemme.

  Urtegården din i posten under ser flott ut. Gleder meg til å følge fortsettelsen :)

  SvaraRadera