Leta i den här bloggen

måndag 10 maj 2010

Besök på Biskops-Arnö


Det har varit rätt så fullt upp i mitt liv senaste veckorna känns det som, jag har tyvärr inte hunnit besöka varken era eller min egen blogg! Men under förra veckan besökte jag däremot mina gamla folkhögskola, Biskops-Arnö. Jag hade fått äran av att komma dit som gästlärare på kursen som kallas Naturens Medicin, som jag själv gick för ca 2,5 år sedan. Det var jätteroligt att få komma tillbaka, träffa människorna, gå i örtagården och uppleva våren på Biskops-Arnö. Jag tog dessutom en del bilder från mobilkameran.

På promenad i örtagården...


Rosenrot av något slag...


En del av klassens (eller Jannes) örtförråd


Vår...Efter detta besök kände jag mej så full av inspiration att jag visste knappt vart jag skulle ta vägen...det resulterade i alla fall i ett beslut att försöka anlägga en örtagård på föräldrarnas stuga i sommar ;) Och så ska jag börja koka salvor igen!
Ikväll tänkte jag ta mej tid att besöka er andra bloggare, jag lovar ;)

8 kommentarer:

 1. Men guu vad mysigt det ser ut! Hoppas du får en bra måndag! Har saknat inlägg från dig!! Kram kram

  SvaraRadera
 2. Urtehagen så spennende ut, og i det urteforrådet skulle jeg gjerne ha sett meg litt rundt :)

  Lykke til med å anlegge urtehage, jeg håper du vil fortelle om det på bloggen din!

  Ha en fin uke :)

  SvaraRadera
 3. men det blir väl jättebra med en örtagård där:)nära till då ni ska grilla och salvorna dom måste du bara göra..
  Ha det gott /berit

  SvaraRadera
 4. Hej vännen!!
  Å, Gud va roligt!! Grattis vännen! Va spännande! Jag är ju själv intresserad av naturens "godis" =) Du lär mig så mycket & det är jag så tacksam för =)
  Hoppas du mår bra & att du får en underbar Tisdag!
  Varm kram Tina

  SvaraRadera
 5. Heisann!

  Så heldig du har vært som har fått gått på denne skolen- og attpå til fått æren av å være gjesteforeleser. GRATULERER!
  Ser at en blå hvitveis lyser opp på det siste bildet. Vet du hvorfor noen hvitveis blir røde og noen blå rett ved siden av en stor gjeng hvite? Jeg har ikke klart å finne svar på det! Kanskje du vet?

  Ha en fin dag ;:OD)

  SvaraRadera
 6. Hej igen vännen.
  Tack för din hälsning hos mig. Blev så glad & den värmde så mycket!
  Ja, min migrän består av synbortfall, känselbortfall, talbortfall & ibland kan även hals & tunga drabbas & då får jag svårt att andas. Sen en 7 jäkla huvudvärk!!
  Är matt & nästan bakis idag & har vilat hela dagen. Ska försöka jobba imorron.
  Hur mår du?
  Hoppas du mår bra!!
  Varm kram till dig från mig

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder från Biskops, så snyggt Janne hade arrangerat sitt ört-förråd! Det blir kanske nåt att ta efter också! Kram vännen

  SvaraRadera
 8. Hej allihopa! Tack för era kommentarer! :) Jag blir såå glad! :)

  Ja, det blir nog en och annan rad om den blivande örtagården skulle jag tro... :)

  Och salvor ska jag börja producera igen när jag får råd att köpa in råvaror. (D.v.s när jag fått min första lön från SCA ;)

  Angående de mystiska blåsipporna...jag har faktiskt ingen aning om varför de har den färg de har. Men jag har ju mina gissningar. Den vanligaste färgen är ju blå, men det förkommer andra färger och i sällsynta fall kan en planta ha olika färg på sina blommor. Min gissning är att svaret ligger inom genetiken. Generna ligger ju på kromosomerna och kromosomerna förekommer i par. Det finns olika gener för olika färger och den blå färgen lär vara den dominanta, det vill säga att det bara krävs en gen som säger "blå färg" för att den blå färgen ska manifesteras, och detta blir då det vanligaste. De gener som inte är dominanta är recessiva. Det krävs då att båda kromosomer i kromosomparet har den genen för att den ska uttryckas. Kanske måste plantan ha två gener för färgen "röd" om den ska kunna manifesteras. Detta leder alltså till att en planta med rosa blommor kan få avkomma som har blå blommor och en planta med blå blommor kan få avkomma som har rosa blommor och så vidare.

  Sen varför samma plantor kan ha olika färg vet jag inget om, men jag gissar att även det har med arvet att göra; kanske finns det gener som varken är dominanta eller recessiva gentemot varandra (om en gen är dominant eller recessiv är alltid relativt, i förhållande till varandra) och då kanske olika färger kan manifesteras. Men det kan troligtvis också vara en genmutation. Det kanske är det mest sannolika, eftersom att de är så ovanliga.

  Detta är mina lekmannagissningar, finns det någon som vet det riktiga svaret, dela gärna med dej ;)
  Det har funnits teorier om att färgen beror på jordens pH-värde, men det är mest troligt en myt.

  Jo, örtförrådet består ju av lådor från Ikea :)

  Kramar!

  SvaraRadera