Leta i den här bloggen

onsdag 15 september 2010

Mensvärk, hjärtstilla, hallonblad & blommande rönn


Mensvärk kan vara riktigt smärtsamt. Den goda nyheten (som kanske inte är någon nyhet) är att det brukar gå bra att behandla med örter, för mej ialla fall. Så jag tänkte skriva några rader om detta. Jag har använt mej av hjärtstilla och hallonblad, av den anledningen att det var dessa örter som råkade finnas i skafferiet.

Hjärtstilla, passar bra att använda om smärtan är tung och diffus. Den är emmenagog (menstruationsbefrämjande) och passar därför bra om man har svårt att få igång en försenad menstruation men den ska inte användas vid rikliga blödningar och absolut inte vid graviditet. Örten är dessutom kylande, nervstärkande, kramplösande, lugnande och svettdrivande. Den används även vid exempelvis PMS, sömnproblem, nedstämdhet, nervösa spänningstillstånd, hjärtklappning och högt blodtryck. En vanlig dosering är ett torkat blad till en kopp te, en till tre gånger per dag under högst tre veckor.

Vid tung och diffus smärta orsakad av dålig blodcirkulation i bäckenet kan man testa att blanda kyskhetsträd, vitplister och hjärtstilla. Man blandar då lika delar av dessa örter och tar en tsk av blandningen till en kopp te, tre gånger per dag under en månad. Källa: Örtapoteket av Janne Hallqvist.

Hallonblad, passar bra att använda om smärtan är av krampkaraktär. De är livmoderstärkande och sammandragande och kan även användas vid onormal blödning under menstruationen samt vid endometrios. Det sägs att hallonblad kan användas de sista veckorna under graviditet, för att i förebyggande syfte underlätta värkarbetet, men man bör för säkerhets skull inte dricka hallonblad tidigare under graviditeten. En vanlig dosering är ca en msk till en kopp te, en till tre gånger per dag vid behov.

Om man har både dov, ihållande värk och kramper vid menstruation, så kan man testa följande: 1 msk hallonblad, 7 st enbär och 1 kryddmått gurkmeja till en kopp te. Källa: Örtapoteket av Janne Hallqvist.

Och nu till något helt annat.


Jag såg en rönn som hade blommor. Det kändes märkligt såhär års :)

2 kommentarer:

 1. Blommande lönn nu så fascinerande och märkligt.
  Ska ta och prova det där det du skrev om.
  Kramar:)

  SvaraRadera
 2. Heisann!
  God naturen leger og hjelper når kroppen verker.
  Ha go' hælj ;:OD)

  SvaraRadera