Leta i den här bloggen

onsdag 31 mars 2010

Årets påskpyssel


Då var det dags för årets påskpyssel! :) Jag slängde ihop en påskgrupp med några pärlhyacinter och påskliljor, fjädrar och alkvistar, i en järngryta som jag har haft bra länge. Den kommer alltid till användning vid jul, påsk och andra tillfällen då jag får för mej att göra "blomsaker".


Och jag råkade även ha hemma några äggljus/ljus med äggform. Rosa, lila och vita. Jag hade även en skål och jord. Då skedde följande:


Glad Påsk!!!

söndag 28 mars 2010

Katten i skrock och folktro


Katten är ett mycket omtalat djur inom folktron, världen runt. De allra flesta känner säkert till att katter sägs ha nio liv, eller att det betyder otur om en svart katt springer över vägen. Vad gäller svarta katter råder en hel del skrock, på vissa ställen sägs de betyda otur, medan andra ser dem som goda omen. I Skotland, exempelvis, betydde det tur om en främmande svart katt satt på verandan eller sprang över vägen.

Katten har på många ställen förknippats med häxor, särskilt svarta katter. Här i Sverige trodde man förr i världen att katten förvandlades till en häxa när den blir gammal, och att dessutom häxor kunde förvandla sej till katter.
Att döda en katt har ansetts vara mycket illa och bringa otur!! På vissa ställen trodde man att det skulle ge 17 års otur, medan andra trodde att det var lika med att offra sin själ till Djävulen. Att sparka en katt har sagts ge reumatism.


Witchy Cat Graphics & Comments

~Magickal Graphics~


Katten har ofta förknippats med helande krafter. I England trodde man att om katten övergav hemmet skulle de drabbas av sjukdom. I Svensk folktro kunde ett kattskinn, bundet om ryggen, vara bra mot ryggskott och att dricka kattblod skulle hjälpa mot frossa. Don't try this at home!! Jag kommer ihåg att mormor berättat att man förr trodde att katten kunde dra bort sjukdomar, vilket ju på sätt och vis är rätt logiskt. Katten höll ju råttorna borta!I det forna Egypten dyrkades katten och den egyptiska gudinnan Bastet avbildades antingen som en katt eller som en kvinna med katthuvud. Enligt nordisk mytologi drogs gudinnan Frejas vagn av två svarta katter, enligt vissa källor, andra sade att det var två lodjur.

Bilderna är lånade från:

Här är våra kissemissar Kitty och Twinkle :)Med vänliga hälsningar, Svarta Katten :)

Påskägg och småfåglar med kalciumbrist


Påsken närmar sej med stormsteg! Och såhär i påsktider har ägget en mycket stor roll. Det är en mycket stark symbol för liv, livskraft, pånyttfödelse, fertilitet med mera. Att äta "påskägg" är en sed som hittas i praktiskt taget hela Europa och traditionerna har gamla rötter. Under Antiken la man exempelvis ägg i gravarna för att underlätta uppståndelsen!

Lite "äggskalsmagi": Kasta äggskalen i trädgården, det troddes ge en fertil jord :) (Men inte i surjordsrabatter, för äggskalen innehåller kalcium.)

Detta är inte någon dum idé, det är nämligen så att i försurade områden har våra småfåglar numer svårt att få i sej tillräckligt med kalcium, vilket resulterar i att deras ägg får för tunna skal och de går då lätt sönder. Normalt sett får de i sej det kalcium de behöver när de ska lägga ägg genom att äta trädgårdssniglar, men i försurade områden finns inte tillräckligt med sniglar för fåglarna. Genom att lägga ut äggskal till fåglarna ger man dem det kalciumtillskott de behöver, menar naturvårdsbiolog Bo Söderström.

fredag 26 mars 2010

Den stora skillnaden mellan malva och "malva"


Detta är något som irriterat mej under ett par år nu, så jag tänkte att nu ska vi reda ut begreppen en gång för alla! Har du någon gång druckit "malvathé", med stark syrlig smak och en härlig, stark röd färg? (Se bilden ovan, som förövrigt är stulen) Isådana fall var det med högst sannolikhet inte malva i téet. Det är nämligen rätt vanligt att te på torkad hibiscusblomma säljs under namnet "malva". Det har kommit till min kännedom att folk har köpt te på hibiscusblomma i tron att det är rödmalva, vilket ju är inkorrekt.

Lite Systematik

Hibiscussläktet hör förvisso till familjen malvaväxter, men det gör även exempelvis bomullssläktet, kakaosläktet, stockrossläktet med fler. Inte kallar vi dem "malva" för det. Familjen malvaväxter innehåller numer ca 240-250 olika släkten, och hibiscus hör till hibiscussläktet medan rödmalva (Malva sylvestris), som vi känner igen från våra trädgårdar, hör till malvasläktet. De är med andra ord avlägsna släktingar.

Deras traditionella användningsområden som medicinalväxter skiljer sej även åt.

Hibiscus
är känd för att innehålla en hög halt av antioxidanter, inklusive C-vitamin. Hibiscus som te tros bland annat hjälpa vid högt blodtryck och kolesterol. Att tvätta ansiktet med ett starkt, kallt te på hibiscusblomma tros ge ren och fin hy. Att tvätta håret med ett stakt te av hibiscusblomman tros kunna ge ett tjockt och fint hår samt hjälpa vid irriterad hårbotten.

Rödmalvan
är känd för sitt innehåll av slemämnen som gjort att den traditionellt använts mot exempelvid hosta. Den har även använts mot katarrer i hals, svalg, övre luftvägar, tarm och mage samt som ett väldigt milt laxermedel. Vid inflammationer i munslemhinnorna har blommorna använts till gurgelvatten. Annars är det oftast blad och blomknoppar som används till te.

Det finns en annan växt inom familjen malvaväxter som är särskild känd för sina egenskaper som medicinalväxt, nämligen Läkemalvan Althaea officinalis, där främst rot och blad används till te. Men detta ska jag inte gå in på nu, det får bli ett senare projekt ;)


Detta är en rödmalva som växte på stugan ifjol. Jag är osäker på vilken sort, jag fick fröna av en arbetskamrat.Den här hibiscusbusken växte på väg till vårat hotellrum i Thailand.Såhär ser hibiscuste ut (bilden är stulen)Med vänliga hälsningar, Arga Katten

onsdag 24 mars 2010

Earth Hour and a Candlelight Supper!

Nu på lördag, den 27:e mars mellan klockan 20.30 och 21.30 uppmanas vi alla att släcka våra lampor för att fira Earth Hour! Det är en global manifestation med klimatet i åtanke. Ett perfekt tillfälle att få mysa till skenet av levande ljus. Eller varför inte göra som Hyacinth Bucket (pronounced "Bouquet") och bjuda in till en Candlelight Supper? ;)

Jag kommer ihåg förra året, när jag läst om Earth Hour. Det var bara det att jag missuppfattade datumet och trodde att Earth Hour skulle inträffa i februari, istället för mars. Så jag tvingade mina nära och kära att släcka ned i sina hem en månad i förväg. Några dagar senare fick jag reda på att jag farit med osanning. Men vad gjorde väl det? Vi fick ju fira Earth Hour två gånger!

Mer info om Earth Hour, inklusive tips om aktiviteter för att "fira" detta:

http://www.wwf.se/v/klimat/earth-hour/1196404-earth-hour-2010-startsida

http://www.earthhour.org/Homepage.aspx
Earth Hour-klipp på YouTubeHyacinth "Bouquet" förbereder en av sina beryktade Candlelight Suppers för sina grannar, men idyllen störs när Hyacinth's syster Rose dyker upp oinbjuden! (ej relaterat till Earth Hour)

tisdag 23 mars 2010

Nyttiga bär: Havtorn


Här kommer den tredje delen i bär-serien och denna gång handlar det om Havtorn! :)

Dessa små inlägg är inte tänkt att vara några fullständiga avhandlingar, utan mer som sammanfattningar av de effekter hos bären som fångat mitt intresse. Alla påståenden kan inte styrkas av vetenskapliga studier, utan här blandar jag traditionell användning med forskningsresultat. Vid sjukdomstillstånd rekommenderar jag inte bär istället för sjukvård, utan snarare som komplement.

Traditionellt har havtornets bär använts mot bland annat matsmältningsproblem, hosta och som slemlösande medel. De anses inom kinesisk medicin "stimulera blodflödet". Bären har även sagts kunna hjälpa vid trötthet, svaghetstillstånd efter sjukdom, skydda mot solbränna, hjälpa till att höja immunförsvaret samt verka stärkande vid stressrealaterade problem. Havtornsolja har traditionellt använts mot olika hudsjukdomar.

Bären är rika på A-vitamin, C-vitamin,
E-vitamin, olika fettsyror (exempelvis omega 3, omega 7 och omega 9), karotener och proteiner. Även en liten mängd B-vitaminer och K-vitaminer, m.fl. Mest känd är den kanske för sitt innehåll av karotener samt sitt innehåll av omättade fettsyror. Havtornsoljan består av nästan 70% linolsyra (omega 3) och närbesläktade fettsyror.

Moderna studier bekräftar att havtorn kan ha effekt vid hudproblem, som t.ex. irriterad hud, akne, eksem och onödigt åldrande. Det är dessa effekter som uppmärksammats mest vad gäller havtorn. Havtornsoljan tros kunna skynda på hudcellerna i deras förnyelseprocess. Oljan kan då tas som kosttillskott men den kan även ingå som ingrediens i kosmetiska produkter.

Oljan tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Den tros också kunna hjälpa vid Sjögrens syndrom, på grund av dess omega 7-innehåll, vilket kan minska torrhet i slemhinnor.

Enligt en studie vid SLU kan extrakt av havtorn ha hämmande effekt på tjocktarmscancerceller och bröstcancerceller.


Mer läsning om havtorn


http://www.nyfikenvital.org/?q=node/2078

http://www.naturligtomhalsa.se/parser.php?did=805:401

"Cancer hämmas av nypon och havtorn":
http://www.slu.se/?id=551&puff=40

söndag 21 mars 2010

Vårdagjämningsexperiment: Resultat :)


Experimentet lyckades! Det krävdes tid, tålamod och en hel del koncentration. Jag lyckades få mina ägg att balansera på egen hand under tiden vid vårdagjämningen. Det enda "problemet" var att jag lyckades med samma sak imorse, så med detta i åtanke känns det inte sannolikt att det här "fenomenet" har med vårdagjämningen att göra. Det finns säkert en logisk, fysiologisk förklaring till att ägg kan balansera, men det har knappas med tidpunkten att göra. Det krävdes som sagt mycket koncentration och 100% fokus, därför kan det nästan ses som en meditationsövning. Man kan inte sitta och tänka på annat medan man försöker balansera ägg ;)

Denna bilden togs igår, runt vårdagjämningen plus/minus några minuter.


Denna bild togs imorse.

fredag 19 mars 2010

Vårdagjämning 2010


Imorgon inträffar det som vi kallar för vårdagjämningen. Dagen och natten är (ungefär) lika långa, det råder balans mellan ljus och mörker, men ljuset växer sej allt starkare för varje dag. Vårdagjämningen är egentligen inte en dag, utan en tidpunkt, ett ögonblick som inträffar när solens centrum passerar himmelsekvatorn på väg norrut. I år inträffar detta imorgon, den 20:e mars 18:32, svensk tid. Jag förknippar denna tid med balans, rening och den kommande våren. Vårstädning, t.ex, kan vara en passande aktivitet, eller kanske en renande örtkur? För den som sysslar med energiarbete av något slag är det en bra tid för att balansera sina energier. Och att så frön!! Jag kan inte tänka mej ett bättre sätt att välkomna våren på. Jag brukar ta tillfället i akt och välkomna våren med vårblommor, ta in ris och dekorera med påskägg. Påsken inträffar ju strax efter vårdagjämningen, den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen.


Ett litet experiment...

Jag har läst någonstans att under den exakta tidpunkten för vårdagjämningen ska det vara möjligt att få ett ägg att balansera på egen hand om man ställer det på en plan yta, med "botten" ned. Så vitt jag vet finns det inga som helst vetenskapliga belägg för detta fenomen, men jag ska absolut testa detta i år!


(bilden är lånad)

tisdag 16 mars 2010

Nyttiga bär: Blåbär


Här kommer ett litet inlägg om ett av mina favoritbär, nämligen blåbäret!

Dessa små inlägg är inte tänkt att vara några fullständiga avhandlingar, utan mer som sammanfattningar av de effekter hos bären som fångat mitt intresse. Alla påståenden kan inte styrkas av vetenskapliga studier, utan här blandar jag traditionell användning med forskningsresultat. Vid sjukdomstillstånd rekommenderar jag inte bär istället för sjukvård, utan snarare som komplement.

Traditionell användning

Traditionellt har torkade blåbär använts mot diarré, men äter man dem däremot färska kan de ha motsatt effekt. Bären har även använts mot synproblem, dåligt minne, åldersrelaterade problem generellt och för att balansera magen. Både bären och bladen har ansetts stärkande och urindrivande. Vill man plocka bladen för att t.ex. göra örtte bör man göra det i början av sommaren medan blåbärsbusken blommar. Förr såldes blåbär på apoteken som febernedsättande medel.

Nya rön

Enligt nya rön kan blåbär minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, bukfetma och typ-2 diabetes samt motverka högt kolesterol. Studier har även visat att blåbär kan öka halten av dopamin i hjärnan, vilket kan leda till att stärka minnet, verka stämningshöjande samt eventuellt bromsa hjärnans åldrande.

En intressant studie, som gjorts vid Umeå Universitet 2008, är att blåbär skyddar de nervceller som producerar dopamin från att brytas ned vid Parkinsons sjukdom.
Och dessa resultat öppnar ju även för nya möjligheter inom behandling av andra neurodegenerativa sjukdomar.

Mycket tyder på att ett ordentligt intag av blåbär skulle kunna hjälpa äldre människor med minnessvårigheter, men de flesta studier är utförda på djur (exempelvis råttor och möss) och än så länge är studier utförda på människor rätt få.

De hälsosamma effekterna hos blåbär beror på dess innehåll av antioxidanter som tros kunna skydda hjärnan och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Vad gäller dosering så har man, i de studier jag läst om, ofta använt sej av en kost bestående av 2% blåbär, vilket motsvarar ungefär en kopp blåbär om dagen för en människa.
Några Studier

Blåbär kan hämma Parkinsons sjukdom
http://www.info.umu.se/NYHETER/Pressmeddelande.aspx?id=3152

"Blueberries make their mark on cardiovascular and diabetes risks, U-M animal study finds"
http://www2.med.umich.edu/prmc/media/newsroom/details.cfm?ID=1113

"Tufts Researchers Report Blueberries May Reduce Memory Loss and Revers Loss of Coordination"
http://enews.tufts.edu/stories/101399BlueberriesMayImproveMemory.htm

lördag 13 mars 2010

Nyttiga bär: Tranbär


Tänkte att jag skulle göra en liten inläggsserie om några hälsosamma bär...och eftersom att mormor precis drabbats av urinvägsinfektion så valde jag att börja med tranbäret!

Dessa små inlägg är inte tänkt att vara några fullständiga avhandlingar, utan mer som sammanfattningar av de effekter hos bären som fångat mitt intresse. Alla påståenden kan INTE styrkas av vetenskapliga studier, utan här blandar jag traditionell användning med forskningsresultat. Jag kan heller inte rekommendera bär istället för exempelvis antibiotika, utan snarare som komplement.

Att dricka osötad tranbärsjuice har länge använts som huskur mot urinvägsinfektion. Det beror troligen på att det innehåller ett ämne som gör det svårare för bakterierna att fästa sej, och istället sköljs de ut med urinen. Vid problem med återkommande urinvägsinfektioner kan tranbär därför vara att rekommendera som förebyggande åtgärd.

Tranbär är ett av de mest antioxiderande livsmedlena och tros därför kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Numer finns forskning som tyder på att tranbär också har antivirala (virushämmande) effekter. De antivirala effekterna ska vara icke-specifik, dvs ha verkan mot olika typer av virus som inte är besläktade. Det sägs även att sval tranbärssaft är bra mot feber och att personer som jobbar med radioaktiva ämnen kan må bättre om de äter tranbär regelbundet (men jag känner inte till någon forskning som styrker detta påstående).

Tranbärsblommor. (Bilderna är lånade.)


Mer läsning

Om Tranbär


http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1638Studie om Tranbär och virus

"Antiviral effects on bacteriophages and rotavirus by cranberry juice"

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B7GVW-4MFTVJ4-2&_user=10&_coverDate=01%2F10%2F2007&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=b9c0b5eab1f32fff5e5f541a19584cf7

"The data suggest, for the first time, a non-specific antiviral effect towards unrelated viral species...by a commercially available cranberry fruit juice drink."Om tranbär och urinvägsinfektion

Helhetsdoktorn
http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv5.htm#Tranbär

http://tranbär.info/index.html


Fortsättning följer! :)

fredag 12 mars 2010

En rishög och sommarlängtan


Igår gjorde jag ett desperat försök att få lite vårstämning genom att gå ut och plocka in lite kvistar. Jag plumsade i metershög snö och kom tillbaka, inte bara med ett fåtal kvistar, utan också med genomfrusna fingrar och dyblöta jeans. Tanken är väl nu att jag ska göra nåt kul med dessa kvistar, men idag känner jag snarare för att sitta och titta på gamla sommarbilder. Jag längtar efter att få gå i skogen, plocka blommor, bär, murklor, örter etc...

Här är rishögen jag fick med mej hem

Pärlhyacint med nåra kvistar i bakgrunden

onsdag 10 mars 2010

Längtar efter våren och dammar av bondepraktikan!

Mars enligt bondepraktikan


På en torr mars följer vanligen en vacker vår.
Efter kalla nätter kommer våta dagar eller dagar med snö och köld, som dock inte blir långvariga.
Hörs åskan i mars kan man vänta snö i maj.
Dagarna omkring vårdagjämningen (den 21 mars) är vanligen stormiga.
Så mycket dimma i mars, så mycket regn vid midsommartiden.
Regn i mars ger även regn i juli.
Så mycket dagg, som faller i mars, så mycket rimfrost blir det efter påsk och i september.
Om göken gal, storken bygger och viltgåsen kommer i mars, kan man hoppas på en vacker vår.
Vad mars inte vill, vill säkert april.
Är mars trogen vid plogen, håller april honom åter still.
Mars snö gör frukter ve.
Marsblom är inte bra, aprilblom är halvbra, majblom är helbra.
I början och slutet serverar mars sitt gift.

Märkesdagar

Den 9:de, Fyrtio martyrers dag: Sådan väderleken är denna dag, sådan fortfor den att vara i 40 dagar.
Den 13:de, Gregoriusdagen: Dåligt väder på denna dag bebådar, att ingen frost mer kommer på marken.
Den 19:de, Josefdagen: Om denna dag är klar och vacker, betyder det ett fruktbart år.
Den 21:te, Benediktusdagen: Regn denna dag bådar mycket våt vår.
Den 25:te, Vårfrudagen (Marie bebådelsedag): Är dagen klar, lovar det gott år. Fryser det natten till denna dag, blir det frost i 40 nätter.

Hämtat från http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/bondepraktikan-1.7016

Nu kan ju detta vara något svårt att applicera på vårat klimat i Norrbotten, vi kan ju exempelvis drabbas av snö i maj även om det inte går åska i mars! Någon dagg lär vi ju knappast märka heller, och ändå får vi rimfrost efter påsk och i september. Men visst undrar man hur våren kommer att se ut...

Såhär?

...eller såhär?

tisdag 9 mars 2010

Mitt nya intresse!

Att plocka blommor och örter är något som roat mej, i princip ända sedan jag lärde mej att gå. Ifjol tog jag dock min fascination för blommor ett steg längre och började så egna! Jag kan inte direkt skryta över några gröna fingrar, men jag gjorde nog mitt bästa.

När jag ska ta mej för att göra något så tenderar det ofta till att bli stora projekt. Första steget i detta projekt var att samla information. Så jag köpte stora buntar med trädgårdstidningar (fast jag har ingen trädgård) och lånade mängder med böcker på biblioteket, så tunga att jag knappt orkade bära hem dem. Sedan införskaffade jag såjord och diverse frön. Under en period hade vi jord i hela köket och än idag kan man se svarta jordfläckar i kökstaket! (Hur jorden hamnade i taket är ännu ett mysterium.) Mycket av det jag sådda kom aldrig upp och en del dog förståss, men ett fåtal plantor lyckades jag med!

Det var en häftig upplevelse att få se ett litet frö gro och växa till en stor planta, för att sedan gå hädan när frosten kommer. Jag kommer definitivt att upprepa detta projekt i år med. Och jag kommer aldrig att glömma lyckan jag kände när min första purpurvinda slog ut sin första blomma!
Pensé och purpurvinda


Sommarmalva

Ringblommor
Även kissar tycker om plantor!