Leta i den här bloggen

fredag 27 augusti 2010

Ringblomma


Jag har nu varit (och är fortfarande) i stugan där jag har örtagården, i ungefär en vecka. Vi har haft lite småknepigt med internet här uppe, det fungerar dåligt och ibland inte alls. Därför har jag haft svårt att kommentera andras inlägg på senare tid. Nu ska jag se om det går att skriva ett blogginlägg.

Här i örtagården växer bland annat ringblomma, som nog är mest känd för sina hudläkande egenskaper. Ringblommorna som jag plockar och torkar kommer så småningom att användas till salva. Blommorna har antiseptiska och svampdödande egenskaper, och de sägs vara inflammation- och infektionshämmande vid utvärtes användning. Men ämnena som ger dessa egenskaper är fettlösliga, så därför gör man oftast ringblomssalva, ringblomsolja eller extrakt, som man sedan använder till hudvård. Ringblomssalva är en gammal huskur som kan användas vid många olika hudproblem, t.ex. akne, eksem, svårläkta sår, hudirritation, skrubbsår, självsprickor och brännsår.

Blommorna är även ätliga, och blir ett trevligt inslag i t.ex. sallad eller som dekoration på desserter. Te på ringblomma sägs vara bra för gallan, så har man problem med att smälta fet mat kan ju detta vara värt ett försök.

Inom folktron har ringblomman på många olika ställen förknippats med kärlek. I England var den en symbol för bestående kärlek och ingick ofta i brudbuketter. I sydöstra Europa sades det att om man planterade ringblomma där ens partner gått och lämnat synliga fotspår skulle detta förhindra att denne var otrogen. I Jämtland sades att om man lade pulveriserad ringblomma i dryck som sedan serverades till den person man ville ha, skulle detta framkalla dennes kärlek.

söndag 22 augusti 2010

He jär ört inni örtagården!


För er som inte kan Pite-bondskan så betyder "he jär ört" ungefär att det är stressigt/det är mycket. Nu är det hög tid att skörda, för smhi hotar med frost om några dagar!

När man ska skörda örter så rekommenderas det att man gör det under en solig dag, strax före lunch. Det får gärna ha regnat några dagar innan, men växterna får inte vara blöta, all dagg måste ha torkat bort. Nu har jag inte den lyxen i år, för det har varit mulet varje dag och kommer att fortsätta vara det framöver...och i mitten av veckan någon gång säger dom att det ska bli frost. Så trots att det inte är solsken så är jag ute och skördar idag...gjorde det även förra helgen. Jag har bland annat plockat hjärtstilla, ringblommor, kamomill, rödmalva, libbsticka, oregano, timjan, gurkört med mera.När jag skördar örter (blommor och/eller blad) så knyter jag antingen ihop dem i knippen eller så klipper jag sönder dem i bitar och låter dem ligga på ett papper och placerar dem någonstand där det är mörkt och luftigt inomhus. Knippena ska förståss hänga. Sedan låter jag dem vara tills de har torkat helt, kan ta några dagar upp till en vecka, ibland mer beroende på vad det är. När de torkat smular jag ner dem i te-burkar. Är jag inte 100% säker på att de är helt torra kan jag lämna burkens lock lite på glänt en tid.Här har vi några blad av hjärtstilla som har hängts på tork. Bladen sägs vara bra mot "nervösa hjärtbesvär" och jag brukar lägga ett blad i téet om jag är nervös inför något särskilt som ska hända samma dag. Den brukar även få ingå i mina téer mot menssmärtor.

Ungefär såhär ser örtagården ut idag:


Förra helgen satt jag och mamma och spånade på vilka växter vi vill ha i örtagården nästa år. De flesta som är där nu vill vi behålla, men vi har även nya önskemål. Vi vill också ha en del köksväxter, som mangold, potatis, pumpa, sockerärt med fler. Vi har kommit fram till att örtagården kommer att utökas med ungefär 50%, minst. Och medicinalväxter och köksväxter kommer att blandas hej vilt.


En sockerärt på besök hos malvan.

måndag 16 augusti 2010

Bröllopshelgen, del 2


Vi fick en överraskning av mina föräldrar; de hade hyrt bröllopssviten på Hotell Storforsen! Så vid 8-tiden på kvällen blev vi ivägskjutsade mot Storforsen. Vi tog tyvärr inga bilder på sviten, men vi hade bastu och bubbelpool på rummet! Här vid sidan är en bild på vår utsikt. Dagen därpå när vi checkade ut så kom våra familjer och hämtade upp oss och vi åkte och grillade vid Storforsen, där även några av våra vänner mötte upp oss. Så festligheterna fortsatte nästan hela lördagen också.Medan de andra gick runt och tittade på forsen så tittade jag på växterna som växte vid sidan av forsen. Jag hittade bland annat denna, som jag tror är en strandkvanne.måndag 9 augusti 2010

Bröllopshelgen, del 1


Jag har nu blivit "fru Hermansson" under helgen. Jag tänkte att jag skulle dela med mej lite om helgen som varit, men jag vet knappt vart jag ska börja. Dagarna innan och strax före själv bröllopet kändes litegrann som precis innan julafton; det var stressigt, kaotiskt och spännande! :) Men jag kan kort och gott säga att vi har haft en kanonhelg! Allt flöt på och blev bra. Jag var supernöjd med både ceremonin, blommorna, klänningen, maten, musiken och framför allt alla människor som var med!

Själva vigselceremonin var inte så lång (tror jag), men väldigt personlig. Till saken hör att själva vigselringen jag har, har en mycket speciell historia; den tillhörde min mormors mor. En dag när hon matade hönsen tappade hon den i hönsskiten och hittade inte igen den. Men 15 år senare när de skördade potatis kom den upp med en av potatisplantorna, för de använde hönsskiten som gödsel!! Den var alltså "nere i skiten" i 15 år, för att sedan komma tillbaka igen. När prästen (som förövrigt heter Gunnar och är mycket bra) höll sitt tal refererade han till denna historia. Ni som känner mej personligen vet ju att både jag och Tony varit "nere i skiten" så att säga, men tagit oss därifrån.

I slutet av ceremonin så fick jag en överraskning av Tony, då han spelade upp en låt som han skrivit åt mej! :) Det var jättefint.

Sen var det dags för maten. Som "välkomstdrink" serverades älgörtssaften med is och citron, och det blev succé! Sedan åts det...jag tror inte att någon gick hungrig från bordet den dagen. Kort sagt. När vi ätit så spelade och sjöng Marielle och Adam, två av våra goda vänner :) även det var jättefint och trevligt.

Nu ids jag inte skriva mer, så det kommer kanske en uppföljning ;) mer bilder kommer nog också :)
Min krans, beställd från Sinnenas Ateljé.