Leta i den här bloggen

lördag 23 oktober 2010

Before and after


Det sker mycket förändringar nu, både i hemmet, på bloggen, och livet som helhet. Det hela började med min idé om att måla om i hallen. Sen började det målas om möbler, så började det målas om ljusstakar och jag började rensa bland mina saker...jag tror det åkte ut en si sådär 5-6 sopsäckar med "ruschke" (=skräp). Fast det är inte klart än, jag har sovrummet kvar. Och vindan. Vi får se hur lång tid det kan ta...

Som en del kanske redan vet så har ju min man också börjat blogga, (ni ser länken högst upp i höger spalt) och en dag sa han såhär: "På min blogg finns en länk som heter 'frugans blogg' och om man trycker på den kommer man till nåt mörkt!" Så då ändrade jag bakgrund här! Det kändes som en stor förändring för mej, jag är inte van vid att min blogg inte är mörk :)

I vilket fall som helst tänkte jag lägga upp lite före- och efterbilder på förändringarna som skett. Det kommer kanske mer så småningom.Efter:


tisdag 19 oktober 2010

Äppel- och kaneldricka


Äntligen har jag lyckats få ihop min äppelsaft! Jag och min vän Marielle brukar ju ha som tradition att dricka äppeldricka uppvärmd tillsammans med kanel till Halloween. Så i år tänkte jag ju testa göra egen äppeldricka med kanelsmak, och jag måste säga att det blev riktigt bra! Jag har hittills bara testat att dricka min äppeldricka kall, men jag skulle tro att den kan funka varm också, vi får se. :) Receptet jag använde var ungefär såhär:

Ingredienser (1 portioner/st.)
3 liter äpplen, klyftade
3 liter vatten
1,5 tsk citronsyra
0,5 tsk natriumbensoat
3 dl strösocker

Gör så här
Koka vattnet och låt det kallna. ( Med kanelsmak, låt ev. 1-2 st drygt dm-långa kanelstänger koka med.)

Skölj äpplena och ta bort dåliga delar. Dela dem i klyftor eller bitar (ta med skal och kärnhus)

Lägg äppelbitarna i en bunke och häll över det kokta kalla vattnet. Spara 1 dl vatten.

Blanda citronsyra och natriumbensoat i vattnet du sparade. Häll i bunken och rör om.
Låt blandningen stå svalt i 3 dygn. Rör om då och då.

Sila bort massan och blanda i sockret (eller frys in osockrat). Rör om till det smält. Fyll väl rengjorda flaskor och förvara svalt (eller i frysen).
Sedan är det bara att blanda med vatten när du ska dricka det. Hur mycket vatten man blandar är en smaksak. Det beror även lite på vad man har för äpplen. Jag blandar det lite starkt och smakar av fyller ev. på med mer vatten. Jag skulle tro 1 del äppeldricka och 2 delar vatten.

Från http://www.kokaihop.se/recept/appeldricka

Skillnaden är att jag använde atamon istället för natriumbensoat, för det var det jag råkade ha hemma. Jag lät dessutom min äppeldricka stå 4 dagar i kylen istället för 3.

lördag 16 oktober 2010

Första snön...


Första snön är här! Jag sitter i stugan och myser. Under dagen har vi varit ute i skogen och plockat mossa, enris, kottar, med mera. Jag har även tittat till örtagården som praktiskt taget är igensnöad...bortsett från några rödmalvor och ringblommor som tittar fram ur snön!! Rödmalvorna ser förvisso rätt nedfrusna ut, men en del ringblommor ser faktiskt ut att leva under snön. Märkligt.

torsdag 14 oktober 2010

"Läskiga" nypon & döda saker


En utav de intressanta sakerna med Halloween och oktober månad är att denna tid kan få en att fundera över vissa saker. Ialla fall mej. Här är ett exempel och det gäller vår perception av saker och ting. Vi tycker att friska och levande saker är ok, men inte sådant som är dött, sjukt eller visset. Varför då? Det ena är ju lika naturligt som det andra. Varför kan inte en sjuk eller död blomma vara fin? Och varför är vissa saker "äckliga"? Till Halloween får man faktiskt ta in döda saker och tycka att det är fint :) Man får även ha stora plastspindlar och fladdermöss som dekoration! (Förövrigt kan jag inte förstå hur människor kan tycka att fladdermöss är äckliga. Jag hade turen att få se ett gäng i Thailand på riktigt nära håll - de såg ju ut som små minibjörnar med vingar! Och så vackert de flög - lätt, smidigt, snabbt och tyst :)

Idag tog jag några bilder på grannens nyponbuske med detta i åtanke...Bilden nedan kommer från odla.nu. Det är ett blomsterarrangemang från en artikel. Jättefin tycker jag :)

Fladdermus...visst är den fin? Den här påminner ju mer om en apa...

Halloween på Martha Stewarts hemsida


Martha Stewart's hemsida kan man hitta massor med Halloween-kul...pyssel, recept, dekorationstips med mera. Här är ett axplock...
måndag 11 oktober 2010

Voltaires smakprov: pumpa


Här finns recept på pumpasoppa, ugnsrostad pumpa med rosmarin och vitlök samt pumpafrittata:

Voltaires smakprov: pumpa

Ikväll har jag blivit tillfrågad om jag ville följa med en kompis och palla äpplen - självklart! Det innebär ju att jag måste göra något med dem jag plockat sedan. För ett tag sedan försökte jag göra äppel- och kaneldricka...men så glömde jag bort det och det blev cider istället....eller nja, men nåt åt det hållet. Så jag kanske ska göra ett nytt försök nu då. Jag vill gärna kunna servera någon typ av äppeldricka till Halloween, gärna med kanel, så det kommer kanske ett inlägg om det så småningom.

fredag 8 oktober 2010

This is Halloween :)


Nightmare Before Christmas är ett riktigt mästerverk av Tim Burton med musik av Danny Elfman. Jag har dock lite svårt att bestämma mej om det är mer en Halloweenmusikal eller en julmusikal. Det handlar om Jack "The Pumpkin King" som av misstag råkar irra bort sej till Christmas town. Han blir så inspirerad av den mysiga julstämningen där att han bestämmer sej för att själv ordna julen detta år och ta på sej rollen som Santa Claus. Jag har gjort en liten tradition av att se denna film varje höst, gärna nån gång mellan Halloween och Jul.

torsdag 7 oktober 2010

höst......


Förberedelserna inför halloween fortsätter, jag har införskaffat flera små minipumpor och annat skoj och jag sitter och surfar på Martha Stewarts hemsida dagligen (nästan) för att få inspiration.

Men det händer även mycket annat. Jag fick en impuls att jag ville måla om i hallen och hips vips stod min mor vid dörren med målarfärg och pensel! :) i samma veva fick vi för oss att vi även skulle måla om en massa möbler! Jag tror det kommer att bli jättebra när allt är klart, men halloween-bloggandet hamnade förståss i skymundan denna vecka. Och jag känner samtidigt ett behov av att rensa upp bland alla överflödiga saker i vår överfulla lägenhet.

Så just nu är det kaos här hemma...och som en reaktion på allt detta som händer skrev min stackars man den här dikten tidigare idag:

Poem till Mor!

Hej kära Mor! Frugan har slängt mina gamla skor.
I hallen målas allting vitt, för då kan man välja färg på duken fritt...
Ingen gubbe kan förstå vikten av en färg, hur fel sådan gnager själ och märg
Men det är ju väldigt bra ändå, att mor har tränat oss, å så....


Här kommer lite höstbilder tills vidare....

lördag 2 oktober 2010

Pumpa-ljus


Igårkväll gjorde jag ett pumpa-ljus. Jag tog en prydnadspumpa och gröpte ur den. Så använde jag vanlig gjutmassa och en lite grövre veke. Det var bara att smälta ljusmassan i ett vattenbad som vanligt och jag valde även att färga ljusmassan svart :) Sedan hade jag klippt en bit veke något länge än den skulle vara och så doppade jag den i massan och så fick den stelna i någon minut. Sedan började jag med att placera veken i pumpan och hälla på bara lite av ljusmassan och låta det stelna innan jag hällde på resten så att veken skulle hållas på plats. När jag sedan hällt på resten var det bara att låta det stelna, och slutligen klippa av veken till lagom längd samt klösa bort spillet som blivit på pumpans kant :)...och såhär blev det färdiga resultatet. Jag var rätt nöjd, men min man var nog inte lika nöjd imorse när han skulle diska diverse köksredskap som var nedsmetade med svart stearin... :)

fredag 1 oktober 2010

Inför Halloween


Den 31:a oktober inträffar Halloween, en högtid som jag faktiskt är barnsligt förtjust i :) Halloween, eller All Hallows Eve, kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet, men har sina rötter i den keltiska högtiden Samhain. Halloween bör dock inte förväxlas med Alla helgons dag, som i år inträffar den 6:e november.

Samhain var kelternas nyår och markerade sommarens slut och vinterns början. Vid denna tid trodde man att slöjan mellan den här världen och den andra, "the otherworld", var som tunnast och de döda kunde återvända till jorden. Man tände därför eldar, dels för att vägleda de dödas själar men också för att skrämma bort onda krafter, som även troddes vara igång denna natt. På vissa ställen var det vanligt att man höll en "mute supper", där man dukade bordet med en extra tallrik till de osynliga gästerna.
Döden och de döda var alltså ett tema, men även andra, mer skämtsamma traditioner har sitt ursprung i denna keltiska nyårsfest. "Trick-or-treat"-traditionen, att man utklädd går från hus till hus och tigger ihop till ett kalas härstammar från Samhain. I princip alla Halloween-traditioner vi har, har gamla anor, t.ex. Jack'o'Lanterns, maskerader, apple bobbing etc. Under oktober månad tänkte jag ha Halloweentema här på bloggen och jag kommer säkert att ta upp några av dessa seder, men inte alla. Jag skulle kunna skriva mer ingående om Halloweens historia, vem som gjorde vad, när och hur samt reda ut kopplingarna och skillnaderna mellan Halloween, Allhelgonadagen och Alla helgons dag, men det kommer jag inte att göra. Det överlåter jag till de som kan och ids.

Alla helgons dag är för mej en dag då vi, på ett mer personligt plan, minns våra nära och kära som lämnat jordelivet medan Halloweenfirandet är ett mer lekfullt sätt att uppmärksamma döden, våra rädslor och mörka sidor. Som jag nämnde i början av inlägget så var Halloween/Samhain en markering för sommarens slut och vinterns början samt ett nyt år. För människorna förr i världen var detta verkligen en början på en lång och kanske svår tid. Skörden var över och man visste aldrig hur svår vintern kunde bli. Därför fanns det troligtvis ett behov av festligheter, skoj och "trams" vid den här tiden. Detsamma gäller för mej, som är väldigt styrd av årstiderna. Sånt här är viktigt för mej. Och nu tänker jag flytta in i mitt sagoland med pumpor, ljuslyktor, Jack'o'lanterns, svarta (eller vita??) katter, ugglor, spöken med mera :)