Leta i den här bloggen

torsdag 6 januari 2011

Ayurvediska förkylningstips


Detta kommer från ett nyhetsbrev från VedaLila. Jag gillar dom här breven, man kan få mycket goda tips på olika huskurer och liknande :) Här kommer ett ayurvediskt tips vid förkylning:

Kryddor kan vara till stor hjälp vid förkylning, matsmältningsproblem och för detox.

Förkylningste

Tag en kopp kokt vatten (ca 2.5 dl)

Tillsätt 1/4 tsk mald ingefära, 1/8 tsk svart peppar och 1/2 tsk ajwainfrön.

Låt det dra ca 15 minuter. När det svalnat till 40 grader tillsätt 1 tsk honung och 2 tsk pressad citron.

Drick 2 koppar dagligen under förkylningstiden, morgon och kväll.

Detoxte
Det här är en kraftfull avgiftningskur. Effekten ligger inte i hur mycket hett vatten du dricker, utan hur ofta. Du kan ta några små klunkar så ofta som 2–3 ggr per timme under dagen. Drick det så varmt du kan. Detta stärker kroppens förbränningseld (agni), vilket är grunden för alla former av avgiftning.

Agni ("matsmältningselden") kan då förbränna de slaggämnen som ligger deponerade i kroppens vävnader.

Koka 8 dl vatten 15 min med 1/2-1 tsk mald ingefära och 1 tsk mald kummin, häll i termos och drick under dagen, några klunkar då och då i ca 3 veckor.Nyhetsbrevet fortsätter med att beskriva hur man inom ayurveda ser på immunförsvaret och vikten av att rena kroppen från gifter. Detta med en bra metafor, där man ser sjukdomsalstrande bakterier och virus som ett frö. För att ett frö ska kunna gro måste det finnas en viss grogrund, och det är detta man vill motverka med detox.


Den ayurvediska synen på immunsystemet grundar sig på teorin beej-bhumo (frö och land). När jorden är bördig gror fröna och växer sig starka. När jorden är karg är det få frön som gror och de som gör det blir svaga och ynkliga.

I denna jämförelse är jorden kroppen, fröna är virus och bördigheten är ama – gifter som produceras på grund av dålig matsmältning

När kroppen innehåller ama är den en mer eller mindre bördig grogrund för infektioner. Ojas, å andra sidan, är produkten av god matsmältning och en viktig faktor för att hjärnan och kroppen ska fungera ordentligt. När kroppen fungerar som den ska ökar motståndskraften mot infektioner.

Kunskapen och tekniken inom Ayurveda hjälper dig att minimera ama och maximera ojas i kroppen. Vedisk vetenskap erbjuder dessutom en komplett uppsättning vediska tekniker för en bättre hälsa och ett bättre immunförsvar för individen, familjen och samhället som helhet.I Janne Hallqvists bok Örtapoteket skriver han att hans standardtips när man håller på att bli förkyld är att ta en tsk mald ingefära till en halv liter hett vatten samt 40 droppar echinacea-tinktur. Har man mycket ont i halsen kan man lägga till en msk torkade lindblommor.

5 kommentarer:

 1. Supre tips! Detox kuren kunne jeg tenke meg å prøve (starte i morgen?).

  SvaraRadera
 2. tur man känner dig så då kanske man kan få hjälp vid nästa förkylning??
  Ha det gott!!! Berit

  SvaraRadera
 3. http://www.vindsromantik.blogspot.com/
  ... min 2;a blogg

  Ingefära har jag ätit varje dag i 12 år, fungerar!
  Du har mycket läsvärt, jag kommer igen.

  Önskar dej en fortsatt skön helg
  /Maggan

  SvaraRadera
 4. Spännande! Undrar bara varför de inte rekommenderar färsk ingefära? Kummin har ju matsmältningsbefrämjande effekt så kombinationen är säkert bra för "detox". Har du något vettigt svenskt ord för "detox"? "Avgiftande" leder ju lätt tankarna lite fel och "blodrenande" låter lite skumt.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera