Leta i den här bloggen

Läser in...

torsdag 31 mars 2011

Kvanne / Fjällkvanne


Angelica archangelica

* Används vid ödem, muskelvärk, svag matsmältning, gaser, dålig aptit, klimakteriebesvär mm.
* Kan vara värd att testa vid värk i axlar.
* Mensvärk med försenad blödning, hosta med infekterat slem, halsont, förkylning samt influensa är andra användningsområden.
* Bra vid allmän svaghet och trötthet hos personer med frusen konstitution.
* Kan hjälpa vid astma.

Både blad, frön och rot används. Bladen kan plockas när som helst under växtsäsongen, dock helst före blomningen, första eller andra året. Fröna plockas när de är grönbruna och tuggas på vis exempelvis matsmältningsproblem. Vanligast är att man använder roten, som skördas under sommaren eller hösten, första eller andra året. Man gör sedan en dekokt på 1/2 tsk rot till en kopp vatten som får sjuda försiktigt i 5 minuter och sedan får det dra i 10 minuter. Man dricker 1-3 koppar om dagen i högst 3 veckor. Jag vill minnas att jag hört någon säga att vid matsmältningsproblem använder man helst roten, medan bladen väljer man vid problem med andningsapparaten (källa saknas).

OBS! Bör ej användas vid magsår, graviditet, amning, högt blodtryck eller tillsammans med blodförtunnande medicin samt diabetesmedicin. Kan vara fotosensibiliserande (öka känsligheten för solljus).

Kuriosa

Ärkeängeln Rafael (enligt vissa källor var det Gabriel) sägs ha uppenbarat sej för en munk i en dröm på 900-talet och presenterat örten som ett botemedel mot pest. Det var så den fick sitt namn, angelica (änglalik).

Inom svensk folktro sägs den motverka åksjuka om man hänger den i bilen.

Detta kan man läsa på shenet.se: "I norsk folktro var fjällkvanne en fruktbar vårgudinna, bebodd av goda vättar vars kraft man fick del av när man åt den eller bara bar på den."



Källor
"Örtapoteket" av Janne Hallqvist
"Örtmedicin - en illustrerad guide" av Non Shaw
shenet.se

1 kommentar:

  1. Det där vore något för mig att prova både till mig själv och mina ungdomar.
    Ha det gott:)

    Tycker också att kransen är så läcker.

    SvaraRadera