Leta i den här bloggen

tisdag 19 april 2011

Vårtecken i folktron


På våren var det särskilt viktigt att inte gå ut på fastande mage, annars fanns det risk att man kunde bli "dårad av göken"! Om man hörde gökens läte innan frukosten skulle man alltså drabbas av olyckor och sjukdomar. Men som kanske de flesta känner till var göken en viktig spådomsfågel. Det första gökrop man hörde under året talade om vad som väntade, beroende av vilket väderstreck ropet hördes ifrån;

Norrgök är sorggök
Södergök är dödergök
Östergök är tröstergök
Västergök är bästergök


Den första ärlan man såg gav också en hint om det kommande året. Såg man den bakifrån betydde det tur, men såg man den framifrån betydde det sorg och/eller död.

Om den första fjärilen man såg var svart betyde det också sorg. Var den däremot ljus/vit så medförde det tur och medgång. En gul fjäril betydde att man "skulle få äta mycket smör under kommande år".Det var alltså inte ovanligt att "den första" man såg av diverse djur eller växter, hade särskild betydelse. Köttet från den första huggormen man stötte på skulle vara särskilt verksam inom läkekonsten, exempelvis. Årets första blåsippa åt man upp, för den ansågs ge skydd mot diverse sjukdomar under kommande år. Nu är ju blåsippan giftig, så därför rekommenderas den ju inte till invärtes bruk... ;)Källa: Ebbe Schön-litteratur

5 kommentarer:

 1. Kul att höra:)
  ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 2. Ja där ser man. Att allt hade betydelse förr.
  Lustigt att dom åt upp den första blåsippan! Lite kul äre.. Den som är så vacker så jag skulle hellre se på den i en vas .. men dom åt upp den! fniss!

  Mari

  SvaraRadera
 3. Intressant! :) Där lärde jag mig massor av nytt, bara gökens ramsa kunde jag. Nu får ajg hålla utkik efter ärlorna ;)
  Vad påskfin du gjort din blogg!! Bara älskar de söta kycklingarna!
  Ha en underbar påskhelg!! Kramar!

  SvaraRadera
 4. Huvva ligen, tur att man tar det med en nypa salt, men, jag har hört det där om göken, som barn, och tyckte det var hemskt.

  Önskar dej en underbar påsk.

  Kram Maggan
  http://www.vindsromantik.blogspot.com/

  SvaraRadera
 5. Vad kul att få reda på dessa gamla folktro :) Kul att du skrivit ner det åt oss :) Kram Suss

  SvaraRadera