Leta i den här bloggen

lördag 29 januari 2011

Spetsskrinet från 1951


Virk-febern håller i sej och jag har suttit på internet och surfat och letat virkbeskrivningar på spetsar, bland annat. Det hade jag inte behövt göra, för igår när jag hälsade på mormor så fick jag denna, "Spetsskrinet". Det är ett häfte med virkbeskrivningar från 1951! Den hade hon sparat till mej! :)

Här kommer några urdrag ur häftet (bilderna går att klicka på, om man vill se dem större):Fortsättning:Fortsättning: "...gånger, 1 st. två gånger om nålen, alla 6 st. fästes i öglan under, 1 fm. fästes i den mittersta st. i föreg. v. Upprepas från X v. ut."måndag 24 januari 2011

Mormorsrutor


Jag håller på att virka mormorsrutor, som, när de är klara ska virkas ihop till en filt. Mönstret finns gratis på Drops Design.

Kitty är mycket förtjust i "filten" redan...trots att den inte är klar än :)Snart blommar pärlhyacinten... :)

lördag 22 januari 2011

Trädgårdsapoteket!


Sent en kväll i veckan när jag låg och zappade mellan TV-kanaler så upptäckte jag denna TV serie: Trädgårdsapoteket på SVT! Det är en kille som heter James Wong som tipsar om hur man kan odla och tillaga sina egna huskurer, allt ifrån exotiska växter som gurkmeja till vanlig gul lök. Det är ett av de mest inspirerade TV-program jag sett på länge, och jag märkte efter en stunds tittande att jag satt och log framför TV:n! Jag har exempelvis blivit inspirerad att odla vattenkrasse och dessutom lärt mej en del nya saker. Visste ni exempelvis att taklök har liknande egenskaper som aloe vera?

TV serien finns att se på SVT Play, men alla avsnitt har inte sänts på SVT än. Seriens originaltitel är "Grow your own drugs" och James Wong har även gett ut två böcker med samma titel. Hans personliga hemsida hittar du här.

Här är ett klipp från youtube, första delen av det första avsnittet.

tisdag 18 januari 2011

Ingenting!


Jag har inget att skriva så här kommer lite bilder istället :)

På stugan:Kisse :)Har börjat virka igen! (brukar ofta göra det på vårterminen)Julens amaryllis har bytts ut mot en gardenia.Har handlat lite fröer :)
Här kommer en fråga! Brukar ni så efter månen? Och i sådana fall hur/när? Jag har hört lite olika varianter :) men generellt är att så vid växande måne, men tidigt eller sent? (dvs strax före fullmåne eller strax efter nymåne?)

söndag 9 januari 2011

Bakgrunder till bloggen / Gamla bilder

Att byta bakgrund på bloggen är nåt som jag upptäckt är jättekul, eller kanske främst jakten efter nya. Har suttit och surfat i timmar de senaste dagarna och tittat på olika bloggar som delar ut gratis bakgrunder. En del är jättefina. Ett av mina största I-landsproblem just nu är vilken jag ska välja härnäst :) Tänkte att jag skulle dela med mej av några länkar där man kan hitta gratis blogger-bakgrunder. Det finns säkert hundratals fler, men det här är de jag tittat på, so far.

Free blogger backgrounds

The Background Fairy

Cute'n'Cool Backgrounds (härifrån kommer min nuvarande bakgrund)

Ammupappa's Free Blogger Templates and Layouts

Catarific blogger backgrounds

Delightful Dots

Elegia's Background Garden

Izzie Grace blog backgrounds

my style backgrounds

Sanny Design Bakgrunder

Shabby Lane Shops Free Blog Backgrounds

simply blog it backgrounds

Vintage Made for You

Jag tror att det står på samtliga dessa sidor hur man går tillväga för att använda bakgrunderna, det är dessutom inte så svårt :)

En annan sak jag nyligen lärt mej, förutom att byta bakgrunder på bloggen, är att använda våran scanner! Så jag har bland annat scannat in några bilder på mej själv, då jag var liten.

På den ena bilden är jag utklädd till ängel och på den andra har jag mormors(?) jacka och en käpp. Jag planerar även att rota igenom mammas gamla fotogömmor och se om jag hittar nåt kul :)

torsdag 6 januari 2011

Ayurvediska förkylningstips


Detta kommer från ett nyhetsbrev från VedaLila. Jag gillar dom här breven, man kan få mycket goda tips på olika huskurer och liknande :) Här kommer ett ayurvediskt tips vid förkylning:

Kryddor kan vara till stor hjälp vid förkylning, matsmältningsproblem och för detox.

Förkylningste

Tag en kopp kokt vatten (ca 2.5 dl)

Tillsätt 1/4 tsk mald ingefära, 1/8 tsk svart peppar och 1/2 tsk ajwainfrön.

Låt det dra ca 15 minuter. När det svalnat till 40 grader tillsätt 1 tsk honung och 2 tsk pressad citron.

Drick 2 koppar dagligen under förkylningstiden, morgon och kväll.

Detoxte
Det här är en kraftfull avgiftningskur. Effekten ligger inte i hur mycket hett vatten du dricker, utan hur ofta. Du kan ta några små klunkar så ofta som 2–3 ggr per timme under dagen. Drick det så varmt du kan. Detta stärker kroppens förbränningseld (agni), vilket är grunden för alla former av avgiftning.

Agni ("matsmältningselden") kan då förbränna de slaggämnen som ligger deponerade i kroppens vävnader.

Koka 8 dl vatten 15 min med 1/2-1 tsk mald ingefära och 1 tsk mald kummin, häll i termos och drick under dagen, några klunkar då och då i ca 3 veckor.Nyhetsbrevet fortsätter med att beskriva hur man inom ayurveda ser på immunförsvaret och vikten av att rena kroppen från gifter. Detta med en bra metafor, där man ser sjukdomsalstrande bakterier och virus som ett frö. För att ett frö ska kunna gro måste det finnas en viss grogrund, och det är detta man vill motverka med detox.


Den ayurvediska synen på immunsystemet grundar sig på teorin beej-bhumo (frö och land). När jorden är bördig gror fröna och växer sig starka. När jorden är karg är det få frön som gror och de som gör det blir svaga och ynkliga.

I denna jämförelse är jorden kroppen, fröna är virus och bördigheten är ama – gifter som produceras på grund av dålig matsmältning

När kroppen innehåller ama är den en mer eller mindre bördig grogrund för infektioner. Ojas, å andra sidan, är produkten av god matsmältning och en viktig faktor för att hjärnan och kroppen ska fungera ordentligt. När kroppen fungerar som den ska ökar motståndskraften mot infektioner.

Kunskapen och tekniken inom Ayurveda hjälper dig att minimera ama och maximera ojas i kroppen. Vedisk vetenskap erbjuder dessutom en komplett uppsättning vediska tekniker för en bättre hälsa och ett bättre immunförsvar för individen, familjen och samhället som helhet.I Janne Hallqvists bok Örtapoteket skriver han att hans standardtips när man håller på att bli förkyld är att ta en tsk mald ingefära till en halv liter hett vatten samt 40 droppar echinacea-tinktur. Har man mycket ont i halsen kan man lägga till en msk torkade lindblommor.

tisdag 4 januari 2011

Kvinnan i forsen / Storforsen


Jag har suttit och gått igenom gamla bilder på datorn de senaste dagarna, och längtat efter sommaren! Då hittade jag bland annat denna bild, det är i Storforsen och om man tittar noga ser det ut som om det står en kvinnoliknande varelse i vattnet :)Bilden togs sommaren/våren när jag och Tony dejtade :) Den här dagen hade vi varit i Storforsen på utflykt och tagit en massa foton, och när vi kom hem såg vi båda två den här "damen" på kortet. Här nedan har jag ritat ut konturerna.Här nedan är några fantastiska bilder från Storforsen som vår vän Veronica Sundström tagit, under bröllposhelgen.

söndag 2 januari 2011

Gott Nytt År! / Önskelista 2011

Vill passa på att önska er alla ett riktigt gott nytt år! Att skriva önskelista inför julen är kanske inte så ovanligt (om man är under 10), men jag brukar skriva min önskelista på nyårsafton! Där skriver jag vad jag önskar mej av det nya året, vad jag vill ha in i mitt liv etc. De senaste dagarna har jag klurat väldigt mycket på min växt-önskelista. Det har inte varit helt enkelt då jag har begränsat med plats. Men här kommer delar av den:

Chilin Jamaican Bell, som ser rolig ut och inte är så jättestark.


Minipaprika, då de ser ut att vara gulliga och det äts mycket paprika i vårt hushåll.


Jag tänker testa ampeltomater i år, eftersom att jag har begränsat med plats på min balkong, men det finns möjlighet att hänga amplar. Detta är ampeltomaten Hundreds and thousands. Rikavkastande med små gulliga tomater :)


Detta är en annan ampeltomat som tydligen var ny för i år, Cherry Cascade heter den.


Som kompis till tomaterna är detta en tagetessort som ska hjälpa tomaterna att ge rikare skörd :)


Indiankrasse har jag aldrig odlat och egentligen aldrig varit förtjust i, men jag gillar blommor man kan äta och som är vita :) och dessutom har den använts som medicinalväxt. Den här sorten tror jag kallas Ice Age.


Trädgårdsportlak innehåller omega 3-fettsyror som är viktigt för mej att få i sej.


Som tillskott till örtagården finns även några nykomlingar på önskelistan. Bland annat fjällkvanne som bl.a. används vid magproblem och nervproblem.


Humlesuga, som kan användas för att hjälpa kroppen till återhämtning vid utmattning.


Järnört, nervstärkande, kan exempelvis vara verksam vid depression.


Före jul drabbades jag och min man av hongkong-flunsan, med en fruktansvärd hosta som följd. Då tog jag ett beslut att så isop, som är örten med stort Ö om man har hosta så att man inte kan sova :) Den är inte härdig på mina breddgrader, men det står på fröpåsen att man kan odla den i kruka inomhus.