Leta i den här bloggen

lördag 28 maj 2011

Häggblomsdricka


Igår var jag ute och plockade häggblommor som jag nu håller på att göra saft/dricka av. Jag använder då samma recept som till alla mina ört- eller blomdrickor, jag har skrivit receptet här. Jag kokar upp lagen, häller den över blommorna och citronerna, ungefär så mycket att det täcker dem...kanske lite drygt. Sen, när det har sått och dragit i kylskåpet i 3-4 dagar brukar jag frysa in det som inte ska drickas direkt.Enligt traditionell kinesisk medicin så anses ätliga blommor stärka hjärtat, och jag tänker att mina drickor också ska ha den effekten :) Några andra blomsafter jag ska göra i år är bland annat på blåklint (som jag sått i örtagården i detta syfte!), syren, älgört och nyponros.

torsdag 26 maj 2011

Varför jag bloggar så sällan...


...Det är upptaget!! :)

Kitty är mycket intresserad av att surfa på nätet. Och data över huvudtaget. Hon är ofta in och ändrar om inställningar på aktivitetsfältet och liknande. Ibland skriver hon saker. Konstiga saker. Extra spännande är det när hon försöker uppdatera min fb-status. Då kan det stå saker som t.ex. "kmtfud4e6ttrdfffffff"... Kanske är det något hemligt kodspråk hon använder?Idag var jag och min man ute på promenad och kunde konstatera att nu blommar häggen!Och åkerbärsblommorna!Mamma har byggt ett miniväxthus åt mej och mina plantor! Gjort på Ikea-hyllor och byggplast.Dagtid kan man rulla upp plasten. Tanken är sedan att när växterna blir för stora, kan man skruva bort något av de övre hyllplanen så det blir mer plats på höjden.
Här nedan syns de två övre hyllorna och bland annat en massa jalapeño-plantor som står och väntar på att få större krukor.

måndag 23 maj 2011

Vårteckensutmaning, 23 maj


Nu börjar en del av de tidiga perenna växterna i örtagården ha kommit upp ordentligt. Här ser vi libbstickan i kvällssol. Idag tänkte jag nog gå ut och hämta lite färsk hjärtstilla mot min mensvärk, så det blir väl årets premiär för färsk örtmedicin. Jag ska även se om det finns några vildhallonbuskar i närheten som fått sina blad.

Rabarbern börja se ut mer som rabarber och mindre som små gröna hjärnor.Årets första styvmorsviol växte inte i gräset, utan låg på asfalten vid vägkanten. Någon måste ha plockat den någonstans och tappat den. I örtagården har vi en del självsådda styvmorsvioler, men de har inte börjat blomma än.Nu har maskrosorna kommit igång :)Men här har vi vårtecknet med stort V. Årets första murkla!!!¤%/&¤#&"/)%%¤"!!Varje år kommer det även artiklar i tidningarna om att man INTE ska äta stenmurklor, att de är giftiga och giftet går ej att förvälla bort helt - vilket i sej också blivit ett vårtecken. Men det skiter jag i. Jag plockar mina murklor, förväller dem efter konstens alla regler och äter, ett fåtal gånger per år (vilket folk gjort i alla tider). Jag råkar dessutom veta att mina njurvärden är finfina. Jag skulle dock inte rekommendera murkelsås vid njursvikt ;)

Såhär kan ett murkelställe se ut.Fler vårtecken finns på Humlebacken :)

onsdag 18 maj 2011

Heduddens dimmor :)


Nu börjar nätterna vara ljusa! Dessa bilder tog jag inatt/imorse någon gång vid tresnåret. Det var så trolskt och fint ute då. Jag inser nu när jag sitter och tittar på bilderna att jag samtidigt sitter och nynnar på Loreena McKennitt's "A Mystics's Dream", som ju är en del av soundtracket till Avalons Dimmor - en av mina absoluta favoritfilmer genom alla tider!


Filmen, "The Mists of Avalon", baserar sej ju på en bok...som jag har hemma någonstans men jag har inte tagit mej tid att läsa den än...kanske det blir ett projekt för sommaren? Efter att jag läst ut de övriga 92837593285 böcker som jag planerat att läsa...

söndag 15 maj 2011

Humlesuga/Läkebetonika


Stachys officinalis/Betonica officinalis

* Humlesuga är verksam vid utmattningsrelaterad huvudvärk.

* Den sänker stressnivån genom att den verkar ge en effektivare vila, och bättre kvallité på sömnen. Man kan säga att den stärker kroppens förmåga till återhämtning.

* Om kroppens försvar är nedsatt pga utmattning så är detta örten man väljer.

* Humlesuga kan vara värd att testa vid förylning om orsaken tros vara stress eller utmattning.

* Kan med fördel användas tillsammans med läkeverbena/järnört vid utmattning efter virusinfektion.

* I en engelsk örtabok från medeltiden står det skrivet att humlesuga är bra för den som ridit eller vandrat länge (utmattning med andra ord)!

* Ett traditionellt användningsområde är som febernedsättande medel.Den del av örten som används är bladen, som ska skördas i torrt väder i juli månad. Sedan gör man en infusion på 1/2-1 tsk torkad ört per kopp, 1-3 gånger per dag i högst tre veckor.

OBS! Bör ej användas vid graviditet, då den kan vara livmoderstimulerande. Kan i sällsynta fall orsaka kräkningar.Källor

Örtapoteket av Janne Hallqvist
Örtmedicin - en illustrerad guide av Non Shaw
alternativmedicin.se

tisdag 10 maj 2011

En massa tok


Livet rullar på här på stugan, men det händer inte mycket vettigt. Igår hade vi det riktigt varmt och skönt, men idag är kylan tillbaka. Jag har i princip inte gjort något de senaste dagarna, inte i örtagården heller. Det jag har gjort är att jag har "gallrat bort" några små valerianaplantor, så att det inte blir för trångt. Helt plötsligt ser jag att Kitty ligger och rullar sej i renset! Jag har för mej att jag läst någonstans att hankatter dras till doften av valerianarötter, men senast jag kollade så var hon en hona! :)

Så har vi haft besök av ett par ringduvor.Jag har nog tittat lite för mycket på Supernatural...Yellow eyed Twinkle!
måndag 9 maj 2011

Vårteckensutmaning, 9 maj


Så var det dags för veckans vårteckensutmaning! Förra veckan så missade jag den, för jag hade ingen dator tillgänglig just då. Det första vårtecknet jag visar idag ser i mina ögon ut som en parningsakt mellan två fjärilar, hihi. Men vem vet...de kanske gör nåt annat (?).
Äntligen syns livstecken hos rabarbern! Rabarbern, som brukar komma upp först av alla växter, verkar vara bland de sista som stiger upp i år. Dessutom ser de ut som gröna hjärnor.Man ser nu att rönnen är på G.Här sitter Kitty i skogen och ser sur ut. Hon är ute nästan hela dagarna numer, kommer bara in korta stunder för att äta och gå på kattlådan (!).Fler vårtecken finns på Humlebacken.

söndag 8 maj 2011

Örtagården i maj


Örtagården börjar sakta men säkert vakna till liv. På ytan ser det rätt dött ut, men under mikroskop så ser man att det händer saker. Igår sådde jag ringblommor, morötter, dill, gurkört och blåklint. Jag skulle helst vilja att de gror idag, och att jag fick skörda imorgon!

På sådderna har jag lagt juteväv för jag hittade inte någon fiberduk, som jag brukar ha. Juteväven var egentligen tänkt som bordsdukar till bröllopet, men det blev inte så...om det var för att vi glömde det eller så tyckte vi att juteväven luktade för starkt, jag minns inte vilket.Hjärtstilla på tillväxt.Valeriana på väg upp ur jorden.Mammas påskliljor har slagit ut.Älven är såklart helt isfri!torsdag 5 maj 2011

Sköna maj...eller?


Har återigen haft en oplanerad bloggpaus. Påsken kom och gick, likaså valborg. Vi har haft rätt så kallt, det har till och med snöat! Vilket är bra. "Majsnö är som fåragö" säger mormor. Fåragö = fårgödsel, bra för växtligheten :) Bondepraktikan säger ju också att "en varm maj göder kyrkogården". Alltså, varm maj = pissig sommar = dålig skörd = folk dör. Så kyla är bra. Men trist. Här kommer lite bilder av våren :)

Jag har fått se blåsippor växa vilt i Piteå!...och vitsippor!Årets första nässelfjäril fångades på bild.De första tomaterna jag sådde i våras har fått sina första blomknoppar!En igelkott på nattvandring.Detta var lite bilder från stan...snart kommer en uppföljning om vad som händer på stugan och i örtagården :)