Leta i den här bloggen

söndag 30 oktober 2011

Kransar, pumpor & petrified parlorTanken var att jag skulle skriva detta inlägg igår, men jag hann aldrig, så jag gör det nu istället :) I fredags satt jag och skar ur rovor och en pumpa framför TV:n under Idol. När jag gör Jack'o'Lanterns så har jag inga mönster och jag ritar aldrig på pumpan i förväg. Jag sätter mej bara med kniven och så får det bli vad det blir.

Den här lilla rovan påminner mej om Nightmare before Christmas.

Att göra lyktor av rovor tyckte jag gick riktigt bra (förrutom att jag råkade skära mej i fingret vid ett tillfälle, men vad är väl Halloween utan lite blodstänk ;) Jag läste en artikel av nån snubbe som hade testat och han bara klagade på att det var så svårt och omöjligt, vilket jag inte höll med om. Visst blir dom små, men man får tänka på dem mer som teljushållare än stora lyktor.

Idag tänkte jag att jag skulle leka med butternut pumpor, ibland kallas de butternut squash. På Martha Stewart's hemsida står det nämnt om en legend om The Three Squashes' klagosång. De arma själar som hör denna klagosång försvinner in i närmsta grönsakslandet för att aldrig mer komma tillbaka. Jag har aldrig hört talas om denna legend förut, och när jag googlar på det så hittar jag inget. Om någon som läser detta har hört talas om denna legend, let me know :) Å andra sidan, om alla som får höra de tre squash-frukternas sång försvinner och aldrig mer dyker upp, är det ju inte så konstigt om ingen levande vet något om detta ;) Fast i sådana fall borde legenden inte finnas över huvudtaget! :)

Och nu till något annat; Kransar! Jag har gjort två till. Den ena med spindelnät + spindel. Den är av lite spooky karaktär.Den andra kransen hänger på ytterdörren. Hux flux förvandlade jag vår dörr till den mest inbjudande i hela huset. Men det känns inte riktigt som att bilden gör den rättvisa...Och sist men inte mint, här är mitt svar på Martha Stewart's Petrified Parlor! Ett hastverk, så det ser väl något slarvigare ut, för igårkväll tjuvstartade vi med filmkväll :)

Figuren som syns här i bakgrunden är inget spöke, det är bara min man.

fredag 28 oktober 2011

Blooming Friday - Sida vid sida

Veckans tema är alltså sida vid sida. Ett typiskt par som håller ihop hela livet är ju svanarna, som vi brukar få se en hel del av främst på våren.Katter är inga flockdjur, men ibland tvingas även de stå ut med en partner, när deras människoföräldrar bestämmer sej för att de ska få ett "syskon"! ;) Våra kissar står ut med varandra fint, och ibland tror jag nästan att de rent utav tycker om varandra! Här har de fått syn på något som verkar intressera dem båda.


Här är grannens sibiriska katter. Riktigt fina är dom.Jag fick höra i våras att en av dessa katter blev tagen av en hök, men mirakulöst nog överlevde den och veterinären lyckades sy ihop den sönderrivna ryggpälsen! Bilden här är tagen efter detta. Efter denna händelse så har mina katter haft utegångsförbud efter skymning.

Fler bidrag finns hos Roses and Stuff.

Idag har jag tänk karva ur pumpor, så om allt går som planerat kommer det kanske ett inlägg imorgon med några Jack'o'Lanterns.

torsdag 27 oktober 2011

Ett märkligt fynd & spindlar


Under de senaste dagarna har jag gjort några turer till skogs, samlat pysselmaterial bland annat. I söndags var jag ute med familjen på jakt efter granris, enris, mossa med mera. Men det var inte det enda jag hittade. Vi parkerade bredvid en inofficiell soptipp där folk dumpar trädgårdsrens, det var på detta ställe jag fotade det komposterade pianot i somras. När vi kom från skogen kunde jag inte låta bli att springa förbi skräphögarna bara för att kolla läget. Och där står en stor thuja, nästan större än mej! Den stod dock kvar med roten i ett nät, vilket hindrat rotbildningen. Jag tog naturligtvis hem den och planterade den i den största krukan jag har, efter att ha klippt, rivit och slitit för att få bort nätet som rötterna hunnit växa in i. Sedan klippte jag bort de grenar som var fula, vilket ledde till att den fick en sida som nästan blev kal. Där har jag nu lagt in kvistar av gran som utfyllnad, så det ser ut som en hybrid mellan gran och thuja. Detta är utan tvekan det största (och tyngsta) jag dragit med mej hem från någon av mina upptäcktsfärder.Igår var jag och Berit ute i skogen och letade kantareller. Vi hittade inga, men däremot hittade vi spindelnät! Massor med fina, glittrande spindelnät!

Det märkliga var att jag såg inte en enda spindel, vilket jag tyckte var konstigt. Så jag fick helt enkelt lägga dit en egen!Den här dagen (eller gårdagen, eftersom klockar är efter 12) har fortsatt i spindelns tecken. Jag har gjort en liten Halloween-krans! Inspirerad av en krans på Martha Stewarts hemsida;Såhär blev min, som är en mindre variant:

Men nu går jag och lägger mej. Sov så gott!

lördag 22 oktober 2011

Halloween-kul?

När jag fyllde år fick jag en ny mobiltelefon i present, och aldrig trodde jag att jag skulle ha så roligt med en liten telefon! När jag har lite att göra, eller om jag vaknar på natten, kan jag sitta en stund och leka med mina appar. Det finns att ladda ner otaliga applikationer (appar) till telefonen. Jag har exempelvis tagit hem en app med ayurvediska örter, väder från smhi, FASS, ett kompass (nog för att jag redan har ett inbyggt i hjärnan men det är ju alltid kul att få bekräftat att man har rätt då och då) med mera, med mera.

Det märkligaste jag hittat hittills är dock en spökjägar-app! Den består bl.a. av en spökradar samt EMF. Med en EMF meter letar man elektromagnetiska fält (Electro-Motive Force), vilket flitigt används i spökjägar sammanhang, fiction och non-fiction.Teorin bakom detta är följande. Vår hjärna fungerar som ett elektromagnetiskt fält, då våra nervimpulser fungerar som elektriska signaler inne i nervcellerna. Vid EEG-mätningar mäts den elektriska aktiviteten i hjärnan. Vanligast är att man mäter frekvenser mellan 1-20 Hz.

När vi dör så tror spökjägarna att hjärnans elektromagnetiska fält överlever kroppens död och att dessa senare kan mätas på "hemsökta" platser. Det är i alla fall så jag har uppfattat det.

EMF-mätaren jag har på telefonen har dock inte lyckats hitta några spöken. Kanske bekräftar det vad jag alltid sagt - hos oss finns inga spöken! Går man i närheten av datorer, TV, elpiano så höjs värdena på EMF något. Lägger man den mot högtalarna så går mätaren upp på max, den reagerar helt enkelt på magneter. Spökradarn hittade heller inga spöken, bortsett från att den trodde att katten var ett spöke!

Även om jag tror att det är fullt möjligt att det finns saker som vi inte kan se eller förstå oss på fullt ut, så tvivlar jag på att dessa saker går att mäta med teknisk utrustning, särskilt inte med en gratis app på en Androidtelefon. Men detta kan ju vara en rolig Halloween-aktivitet! Jaga spöken!


fredag 21 oktober 2011

Blooming Friday - Aptitretande

Nu hoppar jag på Blooming Friday igen! Veckans tema är "aptitretande", andra bidrag hittar ni hos Roses and Stuff

Sommarens sista smultron? Har för mej att denna bild är tagen en sommarkväll i augusti :)Aptitretande - för vem då?Någon tyckte att denna flugsvamp var väldigt god...Själv föredrar jag denna...

torsdag 20 oktober 2011

Bilder från Vuotner

Förra helgen tog vi en liten tripp till Vuotner, som är en liten by utanför Arvidsjaur där min morfar vuxit upp. Vår familj har fortfarande en liten markplätt där, där det står ett par små stugor.

Den här lilla stugan har morfar byggt.
Och den här lappkåtan.Min morfar byggde mycket när han levde och var frisk. Inklusive vardagsrumsbordet jag sitter vid just nu.

En bit av Vuotnersjön.
Vårt gamla utedass. Jag tror faktiskt att morfar byggt det också.
Eftermiddagssol över Vuotnersjön.
söndag 16 oktober 2011

En krans blir tillDet är inte ofta som jag fastnar på bild, då det i regel är jag som står bakom kameran. Men i fredags så var det min man som höll i kameran, då jag, mamma och Berit hade pysseldag. Det hela började med en tripp till skogen (bakom knuten med andra ord).
Här är det nästan färdiga resultatet. Jag har inte dekorerat kransen än, jag tänkte knyta ett band högst upp.Berits blogg finns en beskrivning av hur vi gör våra kransar, samt bilder på fler kransar.

torsdag 13 oktober 2011

Snart Halloween...

Ja snart är det dax igen. Jag har förståss suttit och funderat på vad jag ska hitta på för ofog i år för att uppmärksamma detta. Hos Martha Stewart hittade jag återigen lite idéer till dekorering av hemmet.
Här har dom kastat vita lakan över möblerna för att få till den där gamla spökhus-känslan. Det kan man också komplettera med en massa svartmålade ljusstakar och spindelnät. Spindelnät kan man antingen köpa eller göra själv, av exempelvis tunna vita strumpbyxor har jag för mej. Mitt mål är att dekorationer ska vara enkla att genomföra, billiga etc. Jag gillar idén med vita lakan, eftersom att jag har två vita, långhåriga kissar hemma :) Om man dessutom skiter i att städa i några veckor så får man även ett tjockt dammlaget - riktigt autentiskt ;)


I år ska jag göra lyktor av rovor. Dels för att det var föregångaren till Jack'o'Lanterns med pumpor, men också för att pumpor är hårda, tunga och ofta dyra.
Ifjol skrev jag ett litet inlägg om Halloween/Samhain/Alla Helgons och min syn på det hela. Jag hade tänkt länka till det inlägget, jag skrev det den 1:a oktober, men blogger vill inte det. Så jag ger upp, jag tänker inte bråka. Jag har bättre saker för mej idag :)

Ha en fin dag alla!

onsdag 12 oktober 2011

Chili :)Nu börjar vi närma oss slutet på skörden. Jag har nog plockat det mesta av jalapeñosarna (ser ut att även bli en mindre skörd i november), och jamaican bell mognar mer och mer för varje dag...skulle jag tro. Förra året hade jag stora problem med att komma på vad jag skulle göra med alla jalapeños, men det har jag inte detta år. Jag har börjat lägga in dem! Här hittade jag ett jättebra recept på inlagd jalapeño som använder sej av bland annat äppelcidervinäger. Supergott. Dom små lila sakerna som syns på bilden ovan är Pimenta de Neyde.
Vad som ska hända med jamaican bell är dock inte lika glasklart. Jag tänker inte fylla dom med ost och lägga i ugnen, som det står på fröpåsen, för jag äter inte ost. Jag funderar på att göra sambal av dem, för det är nåt jag vet att vi skulle använda.Kissen chillar. Med eller utan chili :)Såhär blev lönnkransen.

söndag 9 oktober 2011

Blogger' Sunday WalkJag fick en inbjudan till Blogger' Sunday Walk hos Vilt og Vakkert. Detta är mitt bidrag. Jag är hemma i stan nu, så det fick bli en stadspromenad. Det svåraste med sådana, tycker jag är att bestämma vart jag ska gå. Det brukar oftast sluta med att jag strosar runt på kyrkogården. Idag tyckte jag att det kunde vara kul att få se något annat.

Detta är från en park i stan.

Vet någon vad detta är för något? Är det meningen att den ska blomma nu?Park nr 2.

Vid vattnet.Ett konstverk vid vattnet. HavAnde heter den.

Jag passade på att plocka lite lönnlöv och nypon. Kanske blir det en till höstkrans.När jag gått en bit och skulle vända om hemåt...gissa vart jag hamnar... På en kyrkogård! Inte samma som jag brukar gå förbi, utan en annan. Detta är stadskyrkan.

På en gravsten.