Leta i den här bloggen

lördag 31 december 2011

Lite Nyårsskrock :)Idag är sista dagen på 2011 och imorgon börjar 2012. I det här inlägget tänkte jag fokusera på morgondagen, dvs nyårsdagen! :)
Folktro kring årets första dag

Förr sade man att så som nyårsdagen var skulle resten av året bli. Det innebar t.ex. att om man var glad skulle det bli ett glatt år. Sov man länge skulle man bli morgontrött resten av året. (Jobbigt för alla partynissar!) Om man lånade ut eller betalade pengar på nyårsdagen så skulle man få mycket utgifter.

På vissa ställen skulle man börja dagen med att äta ett äpple på nyårsmorgonen för att få god hälsa.Vi har gjort några islyktor som jag tänkte tända ikväll. Vi fyllde vanliga balonger med vatten och sedan lade vi ut dem i snön. Där har de fått ligga i ca 24 timmar. Sedan har själva balongen avlägsnats och kvar blir då en ihålig, rund "isskål". (De har alltså inte hunnit bli genomfrusna.) Vi har haft mellan fyra och sju minusgrader.. Såhär kan en se ut när den är lite halvt översnöad.Och slutligen vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!!

tisdag 27 december 2011

God Fortsättning & En Massa Tomtar

Jag hoppas att ni alla haft en jättefin jul! Det har jag haft. Dagarna kring jul är ju hektiska men roliga, så det har inte blivit mycket tid över för bloggandet. Men nu har jag haft tre dagar till att ta igen mej efter allt det roliga.Jag tänkte visa några bilder, och skriva nån rad om våran julafton. Julaftonsmorgonen började lugnt och fridfullt. Vi satt i sängen (jag&gubben) och surrade, surfade på vår laptop, åt frukost och öppnade en morgonklapp. Tills vi (=jag) inser att det har gått några timmar, en del julklappsetiketter är oskrivna och jag vet inte vad jag ska ha på mej, etc. Så trots att dagen började så lugnt så springer jag ändå omkring som en yr höna innan vi ska åka iväg till mina föräldrar. Det har väl blivit en tradition det med, att på julafton ska jag springa som en yr höna.

Vi lyckades till slut packa ihop alla julklappar och även oss själva och våra katter. (På julen tar vi med oss kissarna.) Julklapparna fick flytta till en annan julgran.

En annan tradition är att på julafton brukar katterna få varsin rosett runt halsen. Den tar de av sej efter ca 15 minuter.När vi hade sett Kalle Anka och ätit julmat så hände något som inte hänt på många år... Det kom en tomte!Som katten tyckte var mycket intressant...Det här är en annan tomte...När Karl Bertil hade varit så var vi ganska trötta, allihopa. Här ligger 3 st utslagna...Vi har haft en jättefin jul, och fått superfina julklappar! Nu blir det till att gömma sej i skogen ett tag... :)

måndag 19 december 2011

Min stulna gran

Under helgen som gick har jag begått ett brott. Men jag skäms inte, jag är faktiskt ganska stolt! :) Jag har varit i skogen och tagit en julgran! En vän till mej har sagt att om man blir påkommen med att ta granar på en mark som man själv inte äger, kan man få dyra böter. Detta fick mej att planera det hela lite extra. Jag visste vilken gran jag skulle ha. Och när jag gick för att ta den så såg jag till att gå ut först vid skymningen. Ingen normal människa är väl ute i skogen såhär års efter mörkrets infall. (Vilken tur att jag inte tillhör den skaran som kallas "normala människor"!) Det är också tur att jag råkar kunna skogens alla stigar utantill...eller är det skicklighet??Granen jag tog var inte särskilt stor, ca 140 cm, skulle jag tro. Men det var ändå en utmaning att få ner den i min rullväska och plumsa tillbaka genom snön.

Väl på plats hemma så uppstod nästa problem. Jag insåg att jag hade glömt att köpa en julgransfot! Men när minnet sviker kan man kompensera det med kreativitet. Jag ställde den i en terrakottakruka, och inne i krukan står en skål med vatten.Det är inte världens fetaste eller tätaste gran. Men jag tycker att det finns en charm med att den inte är det. För ett tag sedan läste jag en intervju med en julgransförsäljare. Han sa att det finns olika typer av gran-köpare. Det finns snobbar som bara ska ha perfekta Disney-granar, det finns stressmänniskor som alltid är ute i sista minuten, det finns snåljåpar som kör runt hela stan och jämför priserna hos samtliga försäljare trots att de skulle spara mer på att strunta i resorna och därmed bensinkostnaderna, etc. Sen så fanns det ytterligare en typ - den som väljer granen som inte är den perfekta utan har skavanker eller brister. Den personen sympatiserar med granen som andra ratar och de kallades för "trädkramare". Om jag köpte julgran skulle jag antagligen hamna i den kategorin.

Nu är granen klädd och julstämningen kan börja infinna sej. Och under tiden som jag kämpat och ansträngt mej för att få en fin julgran så har den här bara legat i soffan och latat sej! Det var nog lika bra. Ju mindre intresse de visar för granen desto bättre.(Hon är inte död, hon ser ut sådär när hon vilar!)

måndag 12 december 2011

Lucia - Adams första fru & feministisk förebild?

Luciadagen markerar på sätt och vis början på julen och kring denna dag har det funnits massvis med seder och föreställningar. Jag bestämde mej för att läsa lite om luciafirandet förr i världen och skriva några rader om detta, men jag vet knappt vart jag ska börja...


Yule Comments & Graphics

~Magickal Graphics~


Den 13:e december ansågs vara en farlig natt då övernaturliga väsen härjade och de döda kunde återvända till jorden. Samma sak har även sagts om julafton. (Det är dock intressant att jämföra dessa trosföreställningar med Samhain, den irländska föregångaren till Halloween.) Innan den gregorianska kalendern infördes, år 1753, så räknade man lucianatten som årets längsta natt. Man trodde t.ex. att djuren kunde tala denna natt, liksom på julafton.

Det katolska helgonet Lucia från Sicilien, led martyrdöden på grund av sin kristna tro på 200-talet. Men det luciafirande som vi känner till, är en relativt ny sed som först dök upp i Sverige på 1700-talet och växte fram under 1800-talet. Lucian med tärnor och ljus i håret som serverat kaffe på morgonen, tror man kan ha sina rötter i en tysk sed. Där skulle en ung, vitklädd flicka med ljus i håret symbolisera Jesusbarnet (ljusen represenerar glorian).

Runt om i landet har man berättat många olika sägner om Lucia, många av dem var anknutna till helgonet Lucia, men med lokala variationer. Ofta handlar det om givmilda kvinnor som skänker mat till de fattiga. Men på många andra ställen har det berättats om något helt annat...

När jag satt och läste i Ebbe Schöns bok "Julen förr i världen" så hittade jag följande.

"Lucia är i flera berättelser Adams första hustru. Henne skapade Gud inte av ett revben som fallet var med Eva utan av jord. Hon är moder till alla de underjordiska."

Detta fick mej att haja till, för jag har hört det förut. Nämligen i den judiska mytologin där hon heter Lilith. Myten om Adams första hustru Lilith, berättar att hon lämnade paradiset då hon vägrade att underordna sej mannen. Hon menade att de hade samma värde, då de var gjord av samma sak - jord. Så småningom ersattes hon av Eva, som skapades ur ett revben från Adam. Lilith sågs i de gamla myterna som en demon men på senare år har hon fått en helt annan status - som feministisk förebild, framför allt i judiska, feministiska kretsar.

Jag började fundera på sambandet mellan vår Lucia och Lilith så jag googlade på saken och hittade två artiklar, skrivna av Katarina Ek-Nilsson, fil. dr i etnologi, som tar upp detta. I båda artiklar återges följande rader, nedtecknade av Levi Johansson, 1908:


”Jag måste skriva några rader i all hast. Saken är den,
att jag nyligen varit till Stugun, en grannsocken. Där
blev jag bekant med en bonde som heter Hornej och
var från en utby, Fisksjölandet. vi kommo i samspråk
om en del saker på folktrons område. Kom jag så att
omnämna Lucia. Även han hade hört talas om adams
första hustru, men han hade hört att hon skulle heta
Lillit, vara rödhårig och elak alldeles bedrövligt, samt
brunögd. Från henne lära alla som äro rödhåriga
och brunögda härstamma, och dessa hava i regel
stammoderns egenskaper. Detta hade han i sin barndom
hört av en gammal gumma, som gick omkring i socknen
och kardade ull. Hon skulle vara född på 1780­talet
och heta Kerstin Moberg. Gubben gjorde ett mycket
trovärdigt intryck på mig och vitsordades av alla som
pålitlig.”

Mer läsning

Lucia och Lilith, gestaltningar av ond och god kvinnlighet
http://natverket.etnologi.uu.se/volym/16/16_5.pdf

Lucia, lussi och lussebrud - Lilits metamorfoser
http://publications.uu.se/journals/1651-0593/1507.pdf


Dagen till ära har jag i alla fall gjort en Luciakrona/krans! Jag tycker den känns lite för instabil för att ha på huvudet med tända ljus, men som bordsdekoration funkar den bra!söndag 11 december 2011

It's the most wonderful time of the year :)Här kommer lite mer julstämning från familjen Hermansson.

Min sofistikerade adventsljusstake i år, är ingen ljusstake. Jag har 4 blockljus på en rad. Denna bild togs igår (lördag) innan vi hunnit tända 3:e ljuset.
fredag 9 december 2011

Blooming Friday - Upp och ned


Dessa snubbar, som vi delade balkong med i Thailand, tyckte om att sova upp och ned - på dagtid. På natten flög de omkring och åt persikor för att sedan dumpa kärnor på vårat golv.En grej som jag såg i några tidningar ifjol är att hänga julgranen upp och ned. I år hade Buketten i stan hakat på detta...jag har för mej att de hade så ifjol också.

När jag kom ut ur Buketten så lade jag märke till att på andra sidan gatan hängde det "granar" upp och ned efter en hel byggnad.Fler bidrag finns hos rosorochris.blogspot.com. (Blogger vill inte göra länkar åt mej idag)

torsdag 8 december 2011

Nu är det vinter......både inne och ute. Ända fram till nu har vi haft ett märklig väder. Jag var varit ute och vandrat i "skogen" och rekat efter en framtida julgran. Någon dag innan snön kom så hittade jag dock något som jag inte letade efter - videkissar! En märklig sak att hitta i december. Jag tog med mej en liten kvist hem.Men någon julgran har jag inte utsett än...eller, jag har en kandidat ute i skogen. Jag ska nog ut och kolla igen innan det är dags. Tills vidare har jag tagit in några små granar och satt i vas.Nu är som sagt det mesta julpyntet uppe.Om jag ids så kanske jag visar lite mer nån annan dag... :)

fredag 2 december 2011

Blooming Friday - MånbelystNågot som ofta ser månens sken är jag och ibland även min kameralins. Dels för att jag tycker om att iaktta månen men också för att jag sällan tar mej ut före skymning såhär års.Silver, vita blommor och ljus är något som jag associerar med månsken. Kring jul har det blivit något av ett tema hos mej. Jag dekorerar gärna med silverkulor, vita julblommor och ljus i överflöd. Det mesta julpynt jag har tänkt ha i år har jag fått på plats förutom några få saker.Fler bidrag finns som vanligt hos Roses and Stuff.
Så småningom tänker jag att jag ska ta mej tid och ork att lägga ut mer jul-relaterade inlägg...