Leta i den här bloggen

måndag 26 mars 2012

Vårteckensutmaning 26 mars

Nästan varenda vår så sägs det "i år är våren tidig"! Det är i alla fall så jag upplever det. Och i år är inget undantag. Men det vore ju omöjligt att våren skulle vara tidigare varenda år, i förhållande till föregående år. I sådana fall så skulle vi ju inte ha någon vinter (förutsatt att inte vintern också kommer tidigare varje år, men det gör den ju inte).

Det är en av de saker som är så kul med vårteckensutmaningen, man kan gå tillbaka till föregående vår och kolla hur det egentligen var. Idag fotade jag några krokusar i tingshusets rabatt. Till saken hör att jag fotade exakt samma krokusar ifjol, ungefär i samma stadie. Och de bilderna publicerade jag den 11:e april.

Så en sak kan jag konstatera. Krokusarna i tingshusets rabatt (Piteå) är ungefär två veckor tidigare än ifjol!Scillorna på bilden ovan är från grannhusets södervägg. Senast jag såg dem stod de i full blom, men då hade jag ingen kamera med mej. Detta är från förra veckan.

Påskpynt på stan! Tuppen ser ut att vara gjord av klass 5 på Klubbgärdet.

Fler vårtecken finns hos Humlebacken.

lördag 24 mars 2012

Trädgårdsdagbok 24 mars

Denna vecka har jag fortsatt med frösådder. I början av veckan fick jag ett fröpaket i brevlådan, som jag vunnit hos Lily! Därifrån har jag nu sått några frön, men resten ska jag spara till april-maj, för de ska sås då. Två dagar senare kom ett paket från Impecta.I veckan har jag sått följande:

Törnrosas kjortel
Kanelbasilika
Röd basilika
"Vanlig" Basilika, antagligen Genovese
Blodört
Backsippa
Björnrot
Myskmadra
Vallört
Tomat "Tumbler F1"
Tomat "Peardrops"

Något som jag har svårt att förstå är varför det exempelvis står på basilika-påsarna att de är svåra att få till att gro. Tre dagar efter att jag sått basilikan såg den ut såhär:Kanelbasilikan såg likadan ut, fast en dag senare. Jag misstänker att det är något särskilt med klimatet i vår nya lägenhet som gör det särskilt gynnsamt för frön att gro. Detsamma gällde ju jordgubbarna och smultronen. De grodde ju direkt de kommit ned i jorden, fast det står på fröpåsarna att de gror långsamt.

Det var nog allt för denna gång. Det enda jag gör nu är att hålla sådderna med vatten och vänta. Det är lite extra spännande den här våren, det mesta jag sått är helt nya sorter för mej. :)

måndag 19 mars 2012

Vårteckensutmaning 19 mars

Jag har insett att det kommer att bli riktigt spännande den här våren, eftersom att jag bor i ett nytt bostadsområde. Tänk så mycket nytt jag har att upptäcka! Just nu finns det än så länge inte så mycket växtlighet att se, då snön fortfarande är kvar, förutom på enstaka små fäckar. Men jag har faktiskt redan konstaterat att här växer en hel del styvmorsvioler, ser det ut som!Än blommar de inte, men det lär ju vara en tidsfråga. Och när jag ser sånt här så förstår jag varför mina minipenséer på balkongen ser ut att må gott!Från balkongen... Dom lever fortfarande! Jag nöp bort alla gamla blommor, så nu har den bara blomknoppar.Och på tal om balkongen... Jag hade några krukor i matkällaren med lite olika lökar som jag planterat i höstas. Nu har jag fått ställa ut dem också, för jag såg att de hade börjat komma upp ur jorden. Pärlhyacintens blomknoppar syns!

Utanför ingången till vårt hyreshus finns rabatter. Där såg jag också nåt grönt på väg upp ur jorden. Nån som vet vad detta är?Det största vårtecknet idag är dagens datum. Jag har ju en nedräkningsbanner högst upp på bloggen som räknar ner till vårens början. Vad den i själva verket räknar ned till är vårdagjämningen. Vårdagjämningen sker imorgon, klockan 06:14. Det är ögonblicket då solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan. På grund av ljusets böjning i atmosfären så är dag och natt inte lika långa just vid vårdagjämningens tidpunkt, utan något dygn innan. Dvs. ungefär idag :)


Ostara Comments

~Magickal Graphics~

lördag 17 mars 2012

Trädgårdsdagbok

Jag tänkte nu hoppa på Husmorsskolans trädgårdsdagbok (husmorsskolan.blogspot.se, jag har fortfarande problem med länkar), vilket innebär att man varje lördag gör en liten rapport här på bloggen om vad som hänt under veckan i odlingsväg. Jag tyckte det lät roligt och framför allt lärorikt. Så kan man i efterhand se tillbaka på vad man gjort och när...och kanske komma på saker man borde gjort annorlunda :)

Vad jag sått hittills är följande,

Chili, Capsicum annuum "Lombardo"
Paprika, Capsicum annuum, "Golden bell F1"
Tomat, Solanum lycopersicum, "Peardrops F1"
Månadssmultron, Fragaria vesca var. semperflorens
Jordgubbe, Fragaria ananassa, "Temptation"
Tomattagetes, Tagetes patula, "Tomato growing secret"
Isop, Hyssopus officinalis
Klematisakleja, Aquilegia vulgaris clematiflora, "Clementine Dark Purple"

Allting har kommit upp, förutom aklejan som jag vintersått ute på balkongen. Av de andra har alla, förutom jordgubbarna, smultronen och tomaterna, hunnit med en första omskolning.

En kul sak är att jag aldrig sått dessa sorter förut, ifjol hade jag andra tomater och annan chili, exempelvis. Ska bli spännande.Här ovan ser vi tomaterna, en paprika och i bakgrunden en chili. Paprikan var det första jag sådde, så därför har den hunnit längst.Pyttesmå, nyduschade smultronplantor! På fröpåsen stod det att de skulle gro långsamt, men jag upplevde att de grodde jättefort. Ca 2 veckor (?).

Det är fortfarande mycket kvar som jag ska så. Bland annat en till tomatsort. Och i mitt förra inlägg berättade jag ju om impulsbeställningen från Impecta.

torsdag 15 mars 2012

Det snurrade om...

...i huvudet. Det var inatt det hände. Jag fick för mej att jag ville så mer perenner. Så jag frågade min man om jag fick köpa några frön till. Han sa ja, så då är det ju han som bär ansvaret. Delvis :)

Som jag nämnt tidigare så har jag ju fullt med frösådder, redan som det är. Men...finns det hjärterum så finns det stjärterum :) Sen så ska nog dessa stratifieras, och några kan sås utomhus. Bilderna är lånade från Impecta.

Myskmandra, den väldoftande marktäckaren som behåller sin doft när man torkar den.Vallört, en av de intressantaste medicinalväxterna vi har här i landet.Blodörten är precis som Kitty. Liten, vit och gullig!Björnrot. Cool, anspråkslös och går att äta. Vad mer kan man begära?Backsippa. En fridlyst liten sak.

måndag 12 mars 2012

Vårteckensutmaning 2012

Jag bestämde mej precis för att hoppa på årets vårteckensutmaning, som Humlebacken håller i. (För mer info, se bildlänken i höger spalt.)

Jag vet inte om detta egentligen är ett vårtecken, eller bara galenskap...men jag har precis planterat ett par minipenséer på balkongen! Observera att jag bor i Norrbotten... Vi har haft plusgrader på dagarna, men på kvällarna och nätterna har vi minus.Det verkar som om våren är på väg lite tidigare i år, vi har fortfarande mycket snö kvar men vi har nyligen haft både snöbyar, spöregn, solsken och blåst. Det känns redan som aprilväder. Och under sådana förutsättningar brukar ju snön fara fort.

Vi kan ju hoppas.

måndag 5 mars 2012

Balkongtankar

Nu är det inte så fruktansvärt lång tid kvar tills balkongsäsongen börjar. Vilket är roligt, nu när jag har en som är vettig. Därför har jag nu suttit och letat inspiration på nätet och fantiserat om hur det ska se ut.Den första bilden kommer från gronska.com och de andra två från Sköna Hem.

Visst skulle det vara kul att ha en snyggt inredd balkong, men jag vet ju ändå hur det kommer att bli i slutändan... Balkongen kommer vara så full av växter att man knappt kommer kunna gå ut.

Jag har förövrigt börjat med frösådderna nu. För ett par-tre veckor sedan sådde jag de första fröna och redan nu är köket fullsmockat med småplantor och då har jag inte ens hunnit så alla frön än!

Men nog ska jag försöka få plats för någon typ utav inredning i alla fall. Jag vet att jag kommer att ha ett planteringsbord (för det står redan på plats)! Och sittplats är ju obligatoriskt. Jag har också kommit på att jag vill ha lite mysbelysning. Vid midsommar så har vi ju midnattssolen, men i augusti-september tror jag det kan bli riktigt mysigt.

Här har jag spanat in Ikeas solcellsbelysning. Bilderna är lånade från Ikea-bloggen.

I vanliga fall brukar jag inte gilla ljusslingor med figurer, men de här tyckte jag var riktigt söta. De verkar dock inte ha dykt upp i sortimentet än...