Leta i den här bloggen

måndag 30 juli 2012

Bärtider...

Nu plockas det bär!


I smultronbacken växer backtimjan, smultron och rumex. (Den sistnämnda har inte jag planterat.) Men aldrig förr har det varit så enkelt att få tag på smultron! Just dessa smultron har en lite särskild historia, de härstammar från tre plantor av vilda smultron.

Det var sent en midsommarnatt för några år sedan, mina föräldrar var på väg hem till stugan efter ett midsommarfirande. Då de körde genom byn reflekterade de över det faktum att hela byn var så tyst och stilla, inte en enda människa syntes till! Det kändes lite som en spökby, trots att det var midsommarafton. Men när de kommit fram till utkanten av byn fick de syn på två mörka gestalter, klädda i mörka kläder med huvor. Den ena bar på en spade, den andra på en svart säck. Mina föräldrar tyckte förståss att det hela såg mycket suspekt ut. När de kommit en bit närmare såg de att dessa skumma figurer var inga andra än jag och min blivande make! I säcken låg de tre smultronplantorna som vi grävt upp ur ett dike efter vägen!

Jag har läst någonstans att rosor sägs växa som bäst om de är stulna. Hur det är med det vet jag inte, men det verkar som att detsamma gäller för smultron. Dessa små plantor har revat av sej, och förökat sej som ogräs - och de ger bra med bär.


Nu är det även tid att plocka blåbär! Jag har tänkt att jag ska plocka lite varje dag, så mycket jag orkar. Hittills har jag fått ihop ca 2,5 liter och mina fingrar är konstant blåa.


söndag 1 juli 2012

Från örtagården i juni


I höstas planterade jag en hel del tulpaner, och de sattes ned lite här och där, bland annat i en av pallkragarna. De blommar ännu! Just nu sjunger de kanske på sista versen, men de är fortfarande fina.I samma pallkrage som tulpanerna bor hänger en liten "blackboard-tavla" med texten (som nästan har regnat bort vid det här laget): Warning! All structures are unstable! Som en liten påminnelse att det enda beständiga i livet är obeständigheten. Förutom åkerfräken då.Och här ser vi slutligen midnattssolen lysa över Hällan.