Leta i den här bloggen

onsdag 26 september 2012

Snart börjar det!



I år har jag anmält mej till ett internationellt blogg-maraton inför Halloween, som jag har börjat ladda för :) Det kommer förhoppningsvis att bli massor med Halloween-inspirerade inlägg i oktober, och en hel del pyssel, tror jag. Mer info om blogg-grejen finns här. Samt bildlänken nedan och i högerspalten. 


Igår kväll gjorde jag en beställning från Panduro (de har förresten stor rea just nu!). Det var sent på kvällen och jag var ganska trött, annars skulle jag aldrig ha beställt så mycket som jag gjorde! ;) Det här ska bli så kuuul! 





söndag 23 september 2012

"Maskinerna kommer vakna upp och ta över samhället"

 För 7 år sedan studerade jag psykologi på LTU och läste bland annat en kurs i kognitiv psykologi. En klasskamrat ställde frågan "varför behöver man kunna sånt här?". "Det är bra att veta hur människan fungerar om man exempelvis ska bygga en robot", svarade vår lärare. Jag fick senare höra att denna lärare byggt sin egen hund. Och tekniken går framåt. Idag läste jag denna artikel på msn:

"Maskinerna kommer vakna upp och ta över samhället"

 Vår framtids robotar kommer alltså att vakna upp och inte bara utveckla ett eget medvetande, utan även börja manipulera oss människor. Men den intressanta frågan är, kommer de att kunna sjunga??

Maskinen John Henry, i Terminator: The Sarah Connor Chronicles, sjunger "Donald where's your trousers?". Jag har sjungit på denna låt varenda dag sen senast jag såg det avsnittet.


John Henry har definitivt lyckats manipulera mitt medvetande. Jag kan inte förstå varför de lade ner denna serie...

lördag 22 september 2012

Höstdagjämning 2012




Idag inföll höstdagjämningen, vilket innebär att nätterna nu är längre än dagarna. Det ska jag fira, med två panodil, känner jag. Sen ska vi äta middag hos mor och titta på körslaget!

måndag 17 september 2012

Glögg- och bärtankar


Jag fortsätter plocka bär av olika slag och grubblar på vad man ska göra med dem. Jag har precis plockat och rensat ytterligare en sats med aronia. Saften blev bra, tyckte jag. Det den påminner mest om är vinbärssaft, men då man vet hur nyttig den är så känns den ännu godare! (Jag ska dela med mej av receptet längre ned i nlägget.)

En tanke jag haft i år är att jag vill göra egen glögg till jul. På egenplockade bär. En sak jag insett är att om man, som jag, ska köpa ett 20-tal flaskor glögg av olika sorter blir det väldigt dyrt... Så varför inte göra på egen saft? Och de safter jag gör är dessutom nyttigare än dem man köper på affärn. Rårörda, mindre tillsatt socker, utan koncerveringsmedel etc.

För att få lite inspiration om vad man kan hitta på har jag sneglat lite på Alterhedens produkter och vad de innehåller. Midvinterglöggen, t.ex. innehåller lingon och rönnbär! Det skulle jag inte ha kommit på själv att göra glögg på. Och jag kan ju inte klaga på att vi har ont om rönnbär...






Jag har sett att vi har en rönn med vita bär här på innergården. Riktigt snygga blir bären! Tänk så snyggt det skulle kunna vara att göra rönnbärsgirlanger med vita rönnbär... Eller, om jag hade en egen vit rönn, skulle jag kanske ha bären i glögg... och glöggen skulle få heta Månskensglögg, eller nåt annat poetiskt :)


Nåja, här kommer receptet jag använde på aroniasaften. Fast jag hade halva mängden socker och skippade natriumbensoatet, vi drack upp den fort istället. Dessutom lade jag bären i frysen dagen innan, sedan tog jag fram dem och lät dem tina innan jag gjorde saften. Aronia är nämligen som lingon på det sättet, godare efter en liten frostknäpp.

Rårörd saft
1-1 1/4 liter


Ingredienser


2 liter bär (ca 1 kg) välmogna, t ex frusna aroniabär, tinade
5 dl vatten, till svarta vinbär 7½ dl
½ msk citronsyra
6 dl socker (ca 500 g) per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat 

 
Rensa och skölj bären. Tina frysta bär. Koka vattnet, då försvinner syret i vattnet, som annars förstör bärens C-vitamin. Låt vattnet kallna. Mosa bären med potatisstöt i en bunke, i matberedare eller mixer. Blanda bärmassan med vattnet och citronsyran, täck över och låt stå svalt ca 1 dygn. Rör då och då.

Häll bärmassan i en silställning att självrinna 20-30 min. Mät upp saften, tillsätt sockret och rör då och då tills det är löst. Tag bort ev skum. Tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite av saften. Häll saften i rena kalla flaskor, ända upp till kanten. Förslut dem och förvara i kylskåp. Eller häll saften i frysbägare till 2 cm från kanten, förslut och frys in.

KÄLLA 



söndag 9 september 2012

Aronia


Nu har jag och gubben återvänt till stan, efter att ha spenderat en lång tid på landet. I skogarna runt omkring Piteå vet jag att det finns massvis med stora, fina blåbär, men jag har inte orkat ta mej ut och plocka. Det har jag varit lite ledsen för eftersom att jag tror att de sjunger på sista versen. Men, idag när jag promenerade med mormor så passerade vi ett stort, fint buskage med aronia! Där fick jag passa på och plocka stora, fina bär! (Det var mormors idé!)


Aronia är något av en doldis bland alla dessa "superbär". De flesta, förutom alla trädgårdsmänniskor, känner inte till aronian. Men jag kan garantera att de flesta faktiskt har smakat aronia, utan att veta om det, för den ingår ofta i saft-blandningar, och liknande. Ikväll satte jag mej och googlade lite på aronian och dess egenskaper. Detta är lite av vad jag hittat...

* Aroniabusken kommer ursprungligen från Nordamerika, där bären länge använts av olika indianstammar.

* Rik på antioxidanter, främst antocyaniner. Även A-, E-, B2- och C-vitamin samt järn och kalcium. Innehåller tydligen mer antioxidanter än blåbär!

* Studier har visat att aronia skulle kunna vara till hjälp vid diabetes, verka antiinflammatoriskt samt skydda nerv- och kärlsystem.

* Sägs kunna dämpa infektions- och allergisymptom samt ha en hämmande effekt på virus och bakterier.  Bör därför vara bra vid förkylningar, tycker jag.

* I Ryssland används aronia ofta som hjälp vid högt blodtryck.

Bäret smakar ganska syrligt, så därför är det inte lika kul att äta direkt från busken som t.ex. blåbär, men i övrigt kan man använda dem på ungefär samma sätt. Jag har tänkt göra rårörd saft av bären jag plockade idag (ca 2 liter) och använda samma recept som jag skrivit om i ett tidigare inlägg om blåbär. För att behålla så mycket vitaminer som möjligt så är de rårörda recepten att föredra, om man vill tillaga dem.


Källor & mer läsning:

http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1667
http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/hostbusken-som-bar-hela-vintern
http://www.goforlife.se/produkter/aronia

Några recept, bland annat saft:

http://www.frisknet.com/1septemberaronia2.htm


måndag 3 september 2012

Sverige - nya Sibirien?


 Häromdagen skulle jag förklara för min man hur det kommer sej att vi aldrig får någon större skörd, trots att jag sår så mycket. Det är nämligen så att jag orkar helt enkelt inte vänta på att grönsakerna ska hinna mogna. Morötter plockas som minimorötter (oavsett om de är lämpade för det eller ej). Men i år så har jag väntat och väntat, men inget verkar hända. Så idag drog jag upp ett gäng morötter, och mycket riktigt så ser de ut som de alltid brukar se ut när jag börjar ta dem! Det har förståss med vädret att göra, allting har varit ovanligt sent i år. T.ex. så har endast ett fåtal tomater mognat, resten lyser gröna.

Detta har fått mej att fundera på hur jag ska göra annorlunda nästa år. Klimatet kan jag (tyvärr) inte påverka. Kanske vore det en idé att börja satsa på sorter som är bättre anpassade för pissväder. Ta tomater som exempel.

Lizzano F1 är en ny sort hos Rara Växter som sägs kunna tåla frost! Ifjol vann den guldmedalj av All American Selection.

Lizzano F1

Kraini Sever, Jennys frön och sånt, har en isbjörn på fröpåsen! Det ser mycket lovande ut.

Kraini Sever
Hos tomatsidan.se finns sorter med namn som Siberia, Alaska och Glacier. Samtliga är tidiga och köldtåliga. Siberia, t.ex., ska kunna sätta frukt vid en temperatur på 5 grader! Den odlas mycket i Alaska. Det var några exempel, jag såg att Tomatsidan hade många fler tåliga sorter att välja på. Kanske blir det därifrån jag beställer mina tomatfrön nästa år.

Nu har jag börjat lite smått med att köpa höstblommor, som ljung.


Här är ljungen tillsammans med en storbladig murgröna. Hon som sålde murgrönan menade på att den ska vara härdig här uppe (zon 6), men jag är skeptisk.... Den var fin i alla fall.