Leta i den här bloggen

torsdag 14 mars 2013

Senare vår i år?


Med bara några få dagar kvar till vårdagjämningen har jag konstaterat att våren verkar komma betydligt senare i år än ifjol. Ifjol vid den här tiden hade vi plusgrader på dagarna, men några minus på natten. Jag hade dessutom satt minipenseer på balkongen! Nu har vi haft runt 10 minus dagtid, och igårmorse hörde jag att det varit -22! Kanske är detta bra, ifjol kom våren tidigt men sommarn blev ju pissig. Tills vidare får vi nöja oss med att ha vår inomhus...


Så...när kommer våren?

SMHI:s definition säger följande:
Vårens ankomstdatum avser det första dygnet av sju med vårtemperaturer (dygnsmedeltemperatur över 0°C). Det innebär att ankomstdatumet kan bestämmas först i efterhand.

Vårens normala ankomst brukar, enligt SMHI, ske mellan den 15:e och 20:e april hos oss - om en dryg månad alltså. Ifjol, 2012, kom våren hit 21/3-25/3, vilket var tidigt.

De flesta vårtecken jag lagt märke till hittills har skett inomhus. Just nu frossar vi i påskliljor! Ett annat tydligt, men mindre trevligt, vårtecken är den ena katten som gör sitt bästa för att hålla låda hela nätterna....vilket i sin tur leder till en trött och otålig matte. Hon är kastrerad, men det verkar hon ha glömt bort (katten alltså!).


Våren må vara sen i år, men det är inte påsken!
Jag har insett att det är hög tid att ta in påskris nu, om två veckor är det skärtorsdag!4 kommentarer:

 1. Ja, det känns verkligen som våren är sen - och kall! - i år. Men rätt som det är vänder det, snön smälter bort och man glömmer hur det var. Just nu verkar inte snötäcket minska alls, tvärtom kom det 10 nya cm inatt. Men ljust är det, och solen skiner, och i lähörnan kan det vara riktigt gott! Vi får njuta av det som finns, helt enkelt.
  Och du får nog ta ett allvarligt samtal vuxna emellan med din katt. Hon har nog inte förstått fullt ut detta med blommor och bin.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Kylan har kommit tillbaka igen. Och det är kallt och halt. Men tack och lov har det varit soligt de senaste dagarna.
  Kramelikramen!

  SvaraRadera
 3. Vilken kul påskkärring du visar på den nedre bilden.
  Svävar den över Piteås gator?
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Tyvärr så verkar det så att våren är sen eller så är man för otålig.
  Ha en underbar helg!!!

  SvaraRadera