Leta i den här bloggen

torsdag 28 mars 2013

Glad Påsk! / Påskskrock!


 

Nu har Påsken börjat på allvar hemma hos oss. Jag och gubben äter godis tills vi mår illa. Vi har inte haft besök av någon påskkärring, men jag såg ett par som lekte i en snödriva när jag var ute tidigare idag! Nu tänkte jag att jag skulle skriva om lite påskskrock.


Liksom alla våra gamla högtider har det funnits en hel del skrock kring påsken. Att häxorna åker till Blåkulla på Skärtorsdagen är ju ingen nyhet, så därför tänkte jag skriva om några andra trosföreställningar som jag tyckte lät roliga.

På Skärtorsdagen tillredde man en måltid med sju sorters kol eller grönsaker, för att skydda familjen mot sjukdom under resten av året, enligt en källa. Enligt en annan källa skulle denna måltid ätas på måndagen före påsk, d.v.s Svarta Måndagen.

Ville man bli av med ohyra (vilket nog de flesta ville) skulle man hänga ut kläder och sänglinnen på vädring under Skärtorsdagen.

Påskdagens morgon skulle man tvätta sej i rinnande vatten om man ville få en ren och skär hy. För att få en lätt kropp skulle man sedan hoppa över tvättvattnet! 

På påskdagen var ju fastan över, och under fastan fick man inte äta ägg, vilket gjorde att vid påsk fanns ett överflöd av ägg. Att äta ett skrovmål på ägg ansågs då som mycket hälsosamt. Det skulle ge kraft i benen, ökad sexualdrift samt skydd mot onda makter!Källor
Ornskoldsvik.se
Festfixarna

Bildkälla 1
Bildkälla 2

Idag har jag varit hos mormor på Källbogården med en påskblomma. Där hade de en liten påskutställning i matsalen, med påsksaker av varierande ålder. Tyvärr har jag inte hittat igen minneskorter till kameran än, jag har heller inte tagit mej tid att köpa ett nytt. Därför är bildkvallitén sådär, för jag har använt mobilen. Här är i alla fall några bilder!
Ha nu en riktigt Glad Påsk!! :)

lördag 23 mars 2013

Tomatsådd, Earth Hour & Påsk!

Nu är det äntligen gjort! Jag tog tillfället i akt och sådde mina första frön (mestadels tomater) på vårdagjämningen. Och jag hoppas på ett bättre odlingsår i år, med färre men förhoppningsvis bättre sorter. Nu återstår det bara att vänta......

Tills vidare vill jag visa lite påskinspration jag sett på nätet.
Så vill jag slutligen påminna om Earth Hour imorgon, lördag klockan 20.30! Ni släcker väl? :) Mer info här.


tisdag 19 mars 2013

Vårdagjämning imorgon!


Ostara Comments

~Magickal Graphics~

Det är nu som dagen och natten är lika långa. Vårdagjämningen är imorgon, men på grund av den atmosfäriska refraktionen (ljusets böjning i atmosfären) så inträffar detta fenomen något dygn tidigare. Det råder nu balans mellan ljus och mörker, men jag känner mej inte särskilt balanserad. Påskliljorna som inhandlades förra veckan börjar dessutom vara överblommade. I morse skulle jag koka ägg och tänkte att det kunde vara kul med lite snygg lila färg på frukostäggen. Det blev grått!!

För att lätta upp stämningen något vill jag vidarebefordra en liten historia som jag läste härom dagen, som handlar om snödroppen!


Låt mig slutligen vidarebefordra en historia om snödroppen. Vår Herre hade skapat alla växterna och givit dem deras skrud. Därefter skapade han snön, men då han skulle bestämma vilken skrud denna skulle ha lämnade han avgörandet åt snön själv. Han fick välja den av växterna vars skrud han ville överta, eftersom han ändå dödade alla växter. Snön var fåfäng och ville gärna ha rosens skrud, men rosen bara skrattade åt honom. Då försökte han med violen och påskliljan men med samma klena resultat. Snön blev bedrövad, men då sa Snödroppen:"Är det så att min enkla klädnad passar dig så får du gärna ta den." Så kom det sig alltså att snön blev vit. Han skyddade också från den dagen snödroppen-men hatade de andra växterna. 

Kjell Dellert
Artikeln infördes i Kvällsstunden sommaren 1996

Källa

Jag har ännu inte haft förmånen att få se några snödroppar i år, bilden ovan tog jag ifjol ungefär vid den här tiden, kanske några dagar senare.

Planen idag är att gå ut en promenad och kanske köpa några fräscha vårblommor på vägen hem. (Att välkomna våren med vissna påskliljor är inte ett alternativ!) Sedan tänker jag sätta igång med årets första frösådd!!

fredag 15 mars 2013

Påsktomten..?


Påsken och julen har mycket gemensamt, åtminstone vad gäller mat. Ibland känns det som att man serverar ungefär samma saker men i vissa fall byter man ordet "jul" mot "påsk". Julskinka/påskskinka, julmust/påskmust etc.

Nu har jag hittat påsktomtar! Inte helt oväntat verkar de vara från Tyskland.torsdag 14 mars 2013

Senare vår i år?


Med bara några få dagar kvar till vårdagjämningen har jag konstaterat att våren verkar komma betydligt senare i år än ifjol. Ifjol vid den här tiden hade vi plusgrader på dagarna, men några minus på natten. Jag hade dessutom satt minipenseer på balkongen! Nu har vi haft runt 10 minus dagtid, och igårmorse hörde jag att det varit -22! Kanske är detta bra, ifjol kom våren tidigt men sommarn blev ju pissig. Tills vidare får vi nöja oss med att ha vår inomhus...


Så...när kommer våren?

SMHI:s definition säger följande:
Vårens ankomstdatum avser det första dygnet av sju med vårtemperaturer (dygnsmedeltemperatur över 0°C). Det innebär att ankomstdatumet kan bestämmas först i efterhand.

Vårens normala ankomst brukar, enligt SMHI, ske mellan den 15:e och 20:e april hos oss - om en dryg månad alltså. Ifjol, 2012, kom våren hit 21/3-25/3, vilket var tidigt.

De flesta vårtecken jag lagt märke till hittills har skett inomhus. Just nu frossar vi i påskliljor! Ett annat tydligt, men mindre trevligt, vårtecken är den ena katten som gör sitt bästa för att hålla låda hela nätterna....vilket i sin tur leder till en trött och otålig matte. Hon är kastrerad, men det verkar hon ha glömt bort (katten alltså!).


Våren må vara sen i år, men det är inte påsken!
Jag har insett att det är hög tid att ta in påskris nu, om två veckor är det skärtorsdag!