Leta i den här bloggen

onsdag 24 juli 2013

Ljungkrans och lite skörd


Bortsett från årets midsommarkrans är detta första kransen jag bundit i år! Men definitivt inte den sista, min kransverkstad brukar komma igång först på hösten.


Denna krans satt jag och band idag i solgasset. Tror inte jag exponerat mej för så mycket sol på riktigt länge... Äntligen är värmen tillbaka!


Jag kan också meddela att årets första tomat är skördad!

 
Nu tar vi in luktärter, ofta. Ju mer man plockar desto mer ska det blomma, sägs det.Det är fortfarande högsäsong på smultronfronten, men nu har vi också fått smaka på de första jordgubbarna.


Högsäsong är det även för grillen...Till middagen idag tog jag in årets första sockerärter samt årets första minimorötter. Alla morötter var fina, förutom en. Det såg ut som att något hade ätit på den. Jag misstänker myror, kan det ens hända?? Vem äter annars på morötter? Det var inte morotsflugan, jag har sett bilder på sådana angrepp på nätet, och det såg inte ut så...


måndag 22 juli 2013

Blogger's Sunday Walk


Denna gången hann jag med! :) Det blev inte någon långpromenad för min del, men det blev i alla fall en promenad.

Nu kan man säga att vi befinner oss i den senare delen av mitten av sommaren. Jag vill inte säga "högsommar" för det känns för kallt, jag hoppas på minst en värmebölja till innan det är över. Men jag tycker mej se lite sensommartecken här och där.

På just denna promenad såg jag tunnlar, hål och liknande saker, överallt.
Ha en fin ny vecka! :)


tisdag 16 juli 2013

"Min" blåbärsartikel från i våras!

Tidigt i våras nämnde jag här på bloggen att jag blivit kontaktad av en journalist på Expressen som skulle skriva en artikel om blåbär. Jag vet att jag också skrev att jag skulle säga till när artikeln gick i tryck. Artikeln publicerades i påskas, i samband med att Kitty blev sjuk. Under den tiden hade jag bara katterna i tankarna, så blåbärsartikeln glömdes bort. Men nu när blåbärssäsongen är igång igen så tänkte jag att nu kanske det är dags!

Webbversionen finns att läsas här.

Det finns en liten detalj som jag skulle vilja dementera, det är nämligen att det står att jag äter ett halvt kilo (!) blåbär om dagen vid säsong. Det var nog lite väl häftigt, jag tror bestämt att jag sa upp till en halv liter. 0,5 liter motsvarar ungefär 350 gram. Men när jag väl plockar blåbär så slinker det ju ner en hel del redan i skogen... Och när jag kommit hem kanske jag kokar blåbärssoppa, blåbärssaft, gör blåbärspannkaka, blåbärstårta, blåbärspaj etc. Och så har vi ju min berömda blåbärssmoothie. ("Recept" finns på Expressens hemsida!)


Här finns mitt första blåbärsinlägg!

Artikeln handlar ju inte bara om blåbär utan även jordgubbar.  Jag har förvisso anlagt ett jordgubbsland, men än så länge är det smultronen som levererar här på gården! Eftersom att jordgubbar ursprungligen härstammar från smultron så lär de ju ha liknande egenskaper.
måndag 8 juli 2013

Paviljong på stugan & årets första blåbärspaj!


Nu har stugan fått sej en paviljong! Den står på altanen, med utsikt över älven.
Paviljongen är Kittys nya favoritplats! Själv tycker jag också det är riktigt mysigt att ta en filt och ligga där och titta ut över älven...

 

Här ser vi årets första blåbärsskörd! Det känns som att de är tidiga i år...
Och äntligen blommar luktärten... De luktar så fantastiskt gott att jag har bestämt att vi aldrig mer ska ha en sommar utan luktärt!


fredag 5 juli 2013

Virkad krage & linneorNu blommar linneorna i skogen! Och på gården.

Här har jag ett mobilfoto på en krage jag virkade...


Mönster på denna finns här.

Idag köpte jag en ny ros som kompensation för de som strök med av vintern. Det är en tehybrid av nåt slag. Ska bli mycket intressant att se om denna kan klara en vinter här uppe. Den ska få bo i en pallkrage, men ändå...


torsdag 4 juli 2013

Köksväxter & vinägrett med vitlöksblast!


Först nu har växtligheten i köksträdgården/örtagården kommit igång på riktigt. När jag kom till stugan denna gång hade jag inte varit här på en vecka. Det kändes faktiskt som att det hade hänt en del sedan sist.


Runt omkring pallkragarna sprider sej vildsmultronen mer och mer för varje år. Det tycker jag de kan få göra, så länge de producerar bär och döljer åkerfräken :)

 

Här har vi vårt lilla jordgubbsland. Jag har blandat olika jordgubbssorter och spröten som sticker upp mellan jordgubbarna är vitlöksblast!Mamma gjorde en vinägrett med bland annat vitlöksblast som blev riktigt god! Jag ska skriva receptet längst ned i inlägget.

 Här växer dillen.

Och morötter.


Sockerärten som blommar på bilden ovan är en gammal sort från Älvsbyn! Jag hade fått tag på några frön, och tänkte att de lär ju åtminstone klara klimatet. Men det var bara ett frö som grodde, så jag köpte en extra fröpåse på Coop. Det jag kan säga hittills är att den gamla sorten som kommer härifrån verkar ha bättre motståndskraft än de andra. De andra har fått några vita märken på bladen, ser ut som att någon äter på dem, men det är ingenting alls på denna!


Nu blommar kvannen för första gången! Den är väldigt populär hos insekterna, det surrar konstant runt dessa blommor!Nu håller de första smultronen på att vara mogna! 

Ifjol planterade jag ju en blåbärsbuske. Den har inte gett några bär i år, men de vilda blåbären som växer överallt runt gården börjar bli blåa! De är inte riktigt mogna än, men har inte länge kvar. Det känns som att det är tidigt. Och slutligen...

 Mammas vinägrett med vitlöksblast!

Mortla hackad vitlöksblast och citrontimjan. Strö över lite flingsalt och låt stå en stund.
Häll över olivolja och lite färskpressad citronsaft. Ringla över honung. Krydda med (svart?)peppar och ev mer salt.

Jag tror det var så hon gjorde, men jag får reservera mej för eventuella minnesluckor!