Leta i den här bloggen

fredag 20 september 2013

Odlingsåret 2013 - en sammanfattning


Nu sitter jag här med några nyplockade tomater och reflekterar över hur sommarens odlingar gått, samtidigt som jag spelar min "höstlista" på Wimp.

 
Det är först nu jag kan konstatera att tomatodlingen levererade i år! (Till skillnad från ifjol.) De sorter jag frösått i år blev Siberian och Sub Arctic Plenty. Förutom dessa hade jag två plantor cocktailtomater som jag köpt på Granngården, en gul och en "svart". Dessa två sistnämnda har vi plockat från sedan Augusti. Väldigt goda båda två, den svarta blev särskilt uppskattad tillsammans med Garam Masala-rätter! Nu börjar cocktailtomaterna ha gjort sitt, och istället är det mina frösådda tomater som mognar efter som.


Något som jag känner mej lite missnöjd med är det faktum att dessa sorter ju ska vara extremt tidiga. Sub Arctic Plenty, som sägs vara en av världens tidigaste tomater, mognade först i september hos mej. Jag borde kanske ha sått fröna tidigare. Tack vare höstens milda/varma väder så har jag ju fått skörd ändå, men jag undrar hur det hade gått om hösten hade sett ut som den gjorde i fjol. OM jag ska fröså tomater igen till våren måste jag nog hålla mej till dessa tidiga sorter och kanske så några veckor tidigare än jag gjorde i år. Eller så köper jag färdiga plantor. I vilket fall som helst så var de väldigt goda i smaken!

Årets godaste var nog jordgubbarna! Därför tror jag vi måste plantera en till pallkrage med jordgubbar till nästa år. Även (vild)smultronen är en återkommande favorit, men de kräver i princip ingen skötsel. De både planterar och sköter sej själva! Idealiskt.


Aldrig mer en sommar utan luktärter! Vi hade två sorter. En som jag köpte färdiguppdriven och en som jag frösådde själv. Den jag frösådde började blomma betydligt senare, vilket gjorde att när blomningen avtagit hos den ena hade den andra precis kommit igång.


Och så är jag ju helt såld på rosor. Den på bilden ovan är en tehybrid som nästan garanterat inte kommer att klara vintern här uppe, om vi nu inte skulle få en väldigt, väldigt mild vinter. Men det sista som dör är ju hoppet!

Dillen blev bra, men nästa år ska jag nog välja en låg dillsort. Morötterna var goda och fina i början. Sedan, när de blev större, blev de angripna av nåt, typ morotsfluga, tror jag.

Det finns kanske fler saker att ta upp, men nu blev jag trött...

Ha det gott i höstrusket! :)lördag 14 september 2013

Indiansommar & stresshantering


En märklig höst har vi, känns det som. På ett bra sätt. Vi har haft riktigt varma dagar, även om det mest är solen som värmer. Vid några tillfällen har vi suttit ute på gården eller strosat på stan och det har känts som vilken dag som helst i juli. Tills man ser sej omkring och ser gula löv överallt. Är det detta som kallas indiansommar?

Att ha varma dagar i början av september låter kanske inte så konstigt, men jag kan inte minnas att vi haft det här uppe på länge. Jag tycker om att kunna vara ute, sitta i solen och andas frisk luft. Och sedan när det skymmer blir det mörkt, friskt och löven susar spöklikt som de bara kan göra på hösten!

Bildkälla finns här


Jag har fortfarande inte kommit igång med bloggandet, då inspiration och ork varit bristvaror under en tid. Det är kanske inte så konstigt då jag gått omkring med en sorts inre stress under mer eller mindre hela våren och sommaren. Nu under hösten har jag gått och fått öronakupunktur i några veckor. Det har faktiskt tagit udden av det värsta och sömnen har även förbättrats något. I dagens samhälle så är stress (i olika former) något som de flesta av oss upplever då och då. Bildlänken nedan hittade jag på pinterest, med 40 tips på hur man snabbt och enkelt kan varva ned, i princip när som helst. (På engelska.)